Pewnie nie wiesz, że niewłaściwie gotujesz kalafiora i dlaczego warto go jeść. Korzyści zdrowotne ze spożywania kalafiora.
Wiele popularnych diet odradza jedzenia czegokolwiek białego.
Żywność taka jak makaron, ryż, białe pieczywo, biały cukier i inne produkty spożywcze jest poza nawiasem. Jednakże jedząc kalafior, choć jest on biały, możesz czuć się dobrze.
To zawierające skrobię warzywo jest warzywem kapustnym tak jak kapusta i brokuły.
Spożywanie większej ilości warzyw kapustnych jest związane z mniejszym ryzykiem zachorowania na niektóre nowotwory.
Zawierają one witaminy, minerały i składniki odżywcze, które mogą zneutralizować szkodliwe toksyny.
Mimo tych zalet osoby z niedoczynnością tarczycy nie powinny jeść kalafiora zbyt często, podobnie jak innych warzyw kapustnych.
Kalafior jest idealny dla osób na diecie odchudzającej.
KALAFIOR A ZDROWIE
1. Glukozynolany
Glukozynolany to związki zawierające siarkę, które dają kalafiorowi jego ostry zapach i smak. Glukozynolany aktywują systemu detoksykacji organizmu.
Żucie rozkłada glukozynolany do ich aktywnej formy, która uruchamia proces detoksykacji.
Badania wskazują, że mogą one odgrywać rolę w zapobieganiu różnych rodzajów nowotworów.
Kalafior jest na drugim miejscu po brokułach jeśli chodzi o zawartość glukozynolanów.
2. Potas
Potas jest istotnym dietetycznie minerałem.
Normalne funkcje organizmu, w tym regularne uderzenia serca i prawidłowe nawodnienie organizmu, zależą od odpowiedniego stężenia potasu zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz komórek. Odpowiednia dawka w odniesieniu do potasu wynosi 4700 mg na dzień dla mężczyzn jak i kobiet.
Kalafior jest doskonałym niskokalorycznym źródłem potasu.
3. Witamina C
Witamina C jest przeciwutleniaczem, który wspiera zdrowie skóry i mózgu.
Kiedy myślisz o witaminie C, możesz myśleć o pomarańczy lub innych owocach, ale kalafior ma też zaskakująco dużą ilość witaminy C. Jedna szklanka surowego kalafiora zawiera 52 mg Witaminy C, w porównaniu z pomarańczą, która zawiera 64 mg. Zalecana dzienna dawka dla witaminy C wynosi 90 mg dla mężczyzn i 75 mg dla kobiet.
KALAFIOR A TARCZYCA
Mimo tych licznych zalet osoby z niedoczynnością tarczycy nie powinny jeść kalafiora zbyt często, podobnie jak innych warzyw kapustnych.
KALAFIOR A DNA MOCZANOWA
Kalafior może być spożywany przez osoby z dną moczanową
KALAFIOR A DIETA – KALORIE
Jedna porcja (szklanka) posiekanego surowego kalafiora zawiera 320 mg i zaledwie 27 kalorii.
W porównaniu do niego, inny nośnik banan, zawiera 422 mg i 105 kalorii.
Kalafior może być jedzony na surowo w sałatkach lub gotowany.
Kalafior jest idealnym składnikiem diety odchudzającej.
Wskazówki JAK GOTOWAĆ KALAFIORA
– Krótkie gotowanie kalafiora zmniejsza zapach siarki zachowuje kruchość i barwę oraz zmniejsza utratę składników odżywczych.
– Gotowanie kalafiora na parze będzie chronić zawartość witaminy lepiej niż gotowanie w wodzie.
– Aby zachować białość kalafiora, dodaj 1 łyżkę mleka lub soku z cytryny do wody
– Nigdy nie gotuj nigdy kalafiora w aluminiowym lub żelaznym garnku.
Związki chemiczne zawarte w tym warzywie reagują z metalem i powodują żółknięcie kalafiora.