... ...

Korzyści zdrowotne ze spożywania kalafiora. Jak go właściwie gotować i dlaczego warto go jeść.

Udostępnij innym

Jak schudnąć 10-15 kg bez odchudzania „...mogę podsumować moje odchudzanie. Minęły 3 miesiące. I mam SUPER REZULTAT ! W sumie w ciągu 3 miesięcy (i tydzień) schudłam… ponad 15 kg (a dokładniej SCHUDŁAM AŻ 15,2 kg!). Jak dla mnie to rewelacja!....>>>"    
Korzyści zdrowotne ze spożywania kalafiora. Jak go właściwie gotować i dlaczego warto go jeść.
5 (100%) 5 votes

Pewnie nie wiesz, że niewłaściwie gotujesz kalafiora i dlaczego warto go jeść. Korzyści zdrowotne ze spożywania kalafiora.

Wiele popularnych diet odradza jedzenia czegokolwiek białego.

Żywność taka jak makaron, ryż, białe pieczywo, biały cukier i inne produkty spożywcze jest poza nawiasem. Jednakże jedząc kalafior, choć jest on biały, możesz czuć się dobrze.

To zawierające skrobię warzywo jest warzywem kapustnym tak jak kapusta i brokuły.
Spożywanie większej ilości warzyw kapustnych jest związane z mniejszym ryzykiem zachorowania na niektóre nowotwory.

POLUB BLOGA na FB i udostępnij >

Zawierają one witaminy, minerały i składniki odżywcze, które mogą zneutralizować szkodliwe toksyny.

Mimo tych zalet osoby z niedoczynnością tarczycy nie powinny jeść kalafiora zbyt często, podobnie jak innych warzyw kapustnych.

Kalafior jest idealny dla osób na diecie odchudzającej.

HOTTO.PL-KALAFIOR

KALAFIOR A ZDROWIE

1. Glukozynolany

Glukozynolany to związki zawierające siarkę, które dają kalafiorowi jego ostry zapach i smak. Glukozynolany aktywują systemu detoksykacji organizmu.
Żucie   rozkłada glukozynolany do ich aktywnej formy, która uruchamia proces detoksykacji.

Badania wskazują, że mogą one odgrywać rolę w zapobieganiu różnych rodzajów nowotworów.

Kalafior jest na drugim miejscu po brokułach jeśli chodzi o zawartość glukozynolanów.

 
loading...
       

2. Potas

Potas jest istotnym dietetycznie minerałem.

Normalne funkcje organizmu, w tym regularne uderzenia serca i prawidłowe nawodnienie organizmu, zależą od odpowiedniego stężenia potasu zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz komórek. Odpowiednia dawka w odniesieniu do potasu wynosi 4700 mg na dzień dla mężczyzn jak i kobiet.

Kalafior jest doskonałym niskokalorycznym źródłem potasu.

3. Witamina C

Witamina C jest przeciwutleniaczem, który wspiera zdrowie skóry i mózgu.

Kiedy myślisz o witaminie C, możesz myśleć o pomarańczy lub innych owocach, ale kalafior ma też zaskakująco dużą ilość witaminy C. Jedna szklanka surowego kalafiora zawiera 52 mg Witaminy C, w porównaniu z pomarańczą, która zawiera 64 mg. Zalecana dzienna dawka dla witaminy C wynosi 90 mg dla mężczyzn i 75 mg dla kobiet.

KALAFIOR A TARCZYCA

Mimo tych licznych zalet osoby z niedoczynnością tarczycy nie powinny jeść kalafiora zbyt często, podobnie jak innych warzyw kapustnych.

KALAFIOR A DNA MOCZANOWA

Kalafior może być spożywany przez osoby z dną moczanową

KALAFIOR A DIETA – KALORIE

hotto.pl-kalafior-a-zdrowie-jak-gotowac-korzysci-zdrowotneJedna porcja (szklanka) posiekanego surowego kalafiora zawiera 320 mg i zaledwie 27 kalorii.
W porównaniu do niego, inny nośnik banan, zawiera 422 mg i 105 kalorii.

Kalafior może być jedzony na surowo w sałatkach lub gotowany.

Kalafior jest idealnym składnikiem diety odchudzającej.

Wskazówki JAK GOTOWAĆ KALAFIORA

– Krótkie gotowanie kalafiora zmniejsza zapach siarki zachowuje kruchość i barwę oraz zmniejsza utratę składników odżywczych.

– Gotowanie kalafiora na parze będzie chronić zawartość witaminy lepiej niż gotowanie w wodzie.

– Aby zachować białość kalafiora, dodaj 1 łyżkę mleka lub soku z cytryny do wody

– Nigdy nie gotuj nigdy kalafiora w aluminiowym lub żelaznym garnku.
Związki chemiczne zawarte w tym warzywie reagują z metalem i powodują żółknięcie kalafiora.

Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.
loading...
  Jak schudnąć 10-15 kg bez odchudzania „No to mogę podsumować moje odchudzanie. Minęły 3 miesiące. I mam SUPER REZULTAT ! W sumie w ciągu 3 miesięcy (i tydzień) schudłam… ponad 15 kg (a dokładniej SCHUDŁAM AŻ 15,2 kg!). JAK DLA MNIE REWELACJA!....>>>"

źródło: zdrowie.hotto.pl


Udostępnij innym

Comments

comments

Jak schudnąć 10-15 kg bez odchudzania „No to mogę podsumować moje odchudzanie. Minęły 3 miesiące. I mam SUPER REZULTAT ! W sumie w ciągu 3 miesięcy (i tydzień) schudłam… ponad 15 kg (a dokładniej SCHUDŁAM AŻ 15,2 kg!). Jak dla mnie to rewelacja!....>>>"

error: Content is protected !!
To lubię: | CoWartoZobaczyc | FreePhotos | ZDROWIE | Zdrowie-Uroda | Dlaczego | HUMOR | Tajemnicze | ŚmieszneZwierzęta | BUZZ | PrzepisyNaZdrowie | ODCHUDZANIE | hot | CzasNaZioła | OtoDlaczego | podróże | fun | Sposoby | popularne | Naturalne | Uroda | zwierzaki | Ciekawostki | UlubioneInspiracje