ZAKWASZENIE ORGANIZMU, DLACZEGO JEST GROŹNE, JAK ROZPOZNAĆ I PRZYWRÓCIĆ RÓWNOWAGĘ
Oto znaki, że Twoje ciało jest zbyt kwaśne. Czym to grozi i jak to naprawić. Czy wiesz, że badania guzów nowotworowych wykazują, że ich pH jest zawsze kwaśne.
Jeśli ciało jest zakwaszone, rośnie ryzyko chorób a nawet raka.
PROSTY SPOSÓB NA PRZYWRÓCENIE RÓWNOWAGI ORGANIZMU
Eksperci medyczni zauważyli, że raka nie odnotowano u osób, których organizm był lekko zasadowy (alkaliczny).
Co najdziwniejsze ale badania wykazują, że wartość pH guzów nowotworowych jest zawsze kwaśne .
Zobacz co na ten temat mówi Lekarz od raka, który z raka wyleczył ponad 35 tys chorych >>>
ZAKWASZENIE organizmu powoduje ryzyko wielu chorób takich jak:
– osteoporoza,
– cukrzyca,
– nadciśnienie,
– zapalenie stawów,
– kamienie nerkowe,
– rak tarczycy.
Ale to nie wszystko. Pewne objawy wystąpią wcześniej, zanim pojawią się poważne choroby.
Gdy ciało jest kwaśne, tworzy się środowisko dla wirusów i bakterii.
Efektem jest osłabiony system odpornościowy, częste choroby i zakażenia.
Idealnie jest, gdy ciało jest lekko zasadowe.
Jaki poziom pH?
Najszybszym sposobem, żeby dowiedzieć się czy organizm nie jest zbyt kwaśny to zrobienie badań krwi lub moczu.
Test powinien dać wynik poziomu pH płynów ustrojowych w organizmie.
Można też samemu zrobić test śliny i wykorzystać do tego kupiony w aptece papierek lakmusowy, który zmieni kolor i pokaże czy organizm jest zakwaszony czy nie.
Optymalny poziom pH płynów ustrojowych:
Ślina pH = 7,0-7,5
Krew pH = 7,35-7,45
Mocz pH = 4.6-8.0
Jeśli poziom pH jest niższy, wtedy ciało jest kwaśne, a to może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia.
Im wyższe pH tym bardziej alkaliczny (zasadowy) jest organizm i tym lepiej dla zdrowia. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z niebezpieczeństwa nadmiernej kwasowości i w efekcie rzadko sprawdzają poziom pH.
Idealnie jest, gdy ciało jest lekko zasadowe.
A tymczasem gdy organizm jest zbyt kwaśny pojawiają się następujące OBJAWY:
1. Przybranie na wadze
– nadmierna kwasowość ciała będzie stymulować wzrost produkcji insuliny, która będzie prowadzić do gromadzenia się tłuszczu.
2. Zaburzony metabolizm i brak możliwości schudnięcia.
3. Słabe, kruche kości i osteoporoza
– gdy ciało staje się zbyt kwaśne rozpoczyna się proces usuwania wapnia z kości, gdyż organizm próbuje odzyskać równowagę.
4. Problemy stomatologiczne
– Według badań opublikowanych w International Journal of Chemical Engineering and Applications w 2015 roku, szkliwo zębów może stać się słabsze i bardziej podatne na uszkodzenia w wyniku wysokiej kwasowości.
5. Bezsenność, depresja, szumy w uszach, zapadnięte oczy, migrenowe bóle głowy.
6. Problemy skórne
– Wysoki poziom kwasowości prowadzi do gromadzenia się toksyn a to z kolei powoduje uszkodzenia skóry.
Prowadzi to także do zmniejszenia przepływu krwi czyniąc skórę niezdolną do eliminacji toksyn poprzez pocenie się.
W związku z tym u takiej osoby może wystąpić wysypka, egzema, trądzik i różne alergie.
7. Katar i śluz w nosie
– Śluz służy eliminacji toksyn przez nos. Gdy organizm jest kwaśny, śluz pozostaje uwięziony wewnątrz ciała (co grozi problemami z oddychaniem, kaszlem, problemami z zatokami, bólem w klatce piersiowej).
8. Ból w stawach i mięśniach
– Wysoki poziom kwasowości w organizmie powoduje, że w mięśniach zaczyna brakować tlenu, co prowadzi do bólu. Może także wystąpić zmęczenie, wyraźny znak podwyższonej kwasowości ciała.
9. Nienormalnie niskie ciśnienie, kwaśne i silne pocenie się
10. Owrzodzenia jamy ustnej i guzki na języku
11. Rak
– badania wykazują, że wartość pH guzów nowotworowych jest zawsze kwaśne ale dieta bogata w składniki alkaliczne, podnoszące pH zapobiega rozwojowi raka i mutacji komórek.
DIETA ALKALICZNA, czyli CO JEŚĆ i JAK SZYBKO ZMNIEJSZYĆ ZAKWASZENIE organizmu
Twoje ciało powinno być i będzie alkaliczne ale wtedy:
– zacznij dzień od szklanki z ciepłą wodą z sokiem z cytryny – cytryna ma kwaśny smak, ale alkalizuje ciało i może być najlepszym rozwiązaniem dla utrzymania środowiska zasadowego. Pij herbatę zieloną, yerba mate, żeńszeń,
– bądź nawodniony – pij dużo wody, aby zapobiec odwodnieniu. Woda pobudza trawienie, przyspiesza przemianę materii i zapobiega chorobom.
– jedz warzywa, zwłaszcza zielone warzywa liściaste (pij zielone koktajle) – kapusta włoska, szpinak, brokuły, rukola, zielona papryka, boćwina, ogórek, fasola, cukinia, dynia, kabaczki, sałata, karczochy, zielone szparagi i seler ale i marchew, cebula, rzodkiewki, słodkie ziemniaki, awokado, kalafior, bakłażan, grzyby, tofu- ta żywność rozwiązuje problemy kwasowości natychmiast.
Najwięcej korzyści uzyskasz robiąc sobie soki z tych warzyw.
Jedz i pij soki z surowych warzyw i owoców, gdyż one SZYBKO ALKALIZUJĄ ORGANIZM !!!
– jedz owoce, wyciskaj z nich soki – jabłka, banany, daktyle, pomarańcze, cytryny, limonki, grejpfruty, arbuz, jagody, maliny, jeżyny, ananas, rodzynki, wiśnie, brzoskwinie,
– wapń i magnez – zwiększenie spożycia wapnia i magnezu będzie utrzymywać mocne kości i korzystnie działać na mięśnie, zęby, serce, układ nerwowy. Najlepszym źródłem wapnia są ciemne, zielone liściaste warzywa, owoce morza (łosoś i makrela), suszone owoce,
– jedz zdrową żywność bez GMO i żywność z jak najmniejszą ilością pestycydów, owoce morza,
– używaj przypraw – cynamon, bazylia, oregano, czosnek, rzeżucha, mniszek lekarski, imbir, kurkuma, curry, kminek, trawa cytrynowa.
CZEGO UNIKAĆ, czyli czego nie jeść, żeby nie zakwaszać organizmu
Nie należy spożywać ani pić takiego jedzenia i napojów jak: białe pieczywo, ser żółty, czerwone mięso takie jak wołowina, zboża, pszenica, ryż, biała mąka, makaron, ziemniaki, mleko, nabiał, wieprzowina, sól w nadmiernych ilościach, słodziki, cukier, alkohol, kofeina, kawa, napoje bezalkoholowe, przetworzona żywność typu fastfood, hotdogi, bekon, przetwory mięsne oraz przetworzona żywność bogata w cukier, lody.
Inne czynniki, które zakwaszają organizm: zaburzenia wątroby i nadnerczy, nadmierny wysiłek fizyczny, brak snu, stres, złość, strach, zaburzenia w gospodarce hormonalnej, zanieczyszczenia, toksyny, pestycydy, konserwanty, złe trawienia, zaburzenia pracy jelit i przerost candida.
Jeśli jesz wysoko kwasowe potrawy równoważ je zawsze dodatkami, czyli alkalizującymi warzywami i owocami. To PRZYWRACA RÓWNOWAGĘ w organizmie !!!
Na koniec krótki wywiad z Lekarzem od raka dlaczego ważne jest aby nasze ciało było ALKALICZNE a nie zakwaszone. ZAKWASZENIE organizmu i toksyny sprawiają, że pojawia się niedobór tlenu a potem powstają dogodne warunki dla rozwoju raka. Zobacz koniecznie też pierwszą część wywiadu z tym lekarzem, który wyleczył ponad 35000 chorych na raka.
Największe korzyści jakie otrzymamy gdy nasze ciało nie będzie zakwaszone to :
– zdrowie (bez ryzyka tych wszystkich poważnych chorób z rakiem włącznie) oraz
– młody wygląd i
– szczupła figura.
Myślę, że warto.
źródło: zdrowie.hotto.pl