Test na niedobory magnezu i 12 produktów, które dzięki zawartości magnezu zapobiegają wysokiemu ciśnieniu krwi, zakrzepom krwi i zmęczeniu mięśni
Większość ludzi nie wie, jak ważny dla naszego zdrowia jest magnez. Magnez związany jest z ponad 300 procesami metabolicznymi w organizmie. Czy wiesz jak wychwycić niedobór magnezu, i jakie są objawy?
Co robi magnez?
Dlaczego tak ważny jest magnez? Cóż, po pierwsze, to minerał wykorzystywany przez każdy narząd w organizmie, a zwłaszcza serce, mięśnie i nerki. Jeśli cierpisz na niewyjaśnione zmęczenie lub osłabienie, zaburzenia rytmu serca, a nawet skurcze mięśni lub drga ci oko, to niski poziom magnezu może być winowajcą.
Podobne artykuły, które również interesują innych:
Magnez jest znajdowany w ponad 300 różnych enzymach w organizmie. W efekcie tego, odgrywa ważną rolę w procesach detoksykacji organizmu, pomaga zapobiec uszkodzeniom przez chemikalia pochodzące ze środowiska, metale ciężkie i inne toksyny. Magnez jest również niezbędny do:
– Właściwego transportu wapnia, krzemionki, witaminy D, witaminy K;
– Aktywacji mięśni i nerwów;
– Wytwarzania energii w organizmie;
– Detoksykacji;
– Trawienia białek, węglowodanów i tłuszczów;
– Służy jako budulec do syntezy RNA i DNA;
– Działa jako prekursor neuroprzekaźników, takich jak serotonina.
Dlaczego więc magnez jest tak trudny do zdobycia?
Nowoczesne metody uprawy, które wykorzystują nawozy chemiczne, pestycydy i insektycydy, winne są silnemu niszczeniu wierzchniej warstwy gleby z jej zawartością minerałów. W rezultacie, magnezu teraz brakuje w większości warstw naszej gleby.
Według niektórych szacunków, około 80% Amerykanów nie otrzymuje wystarczającej ilości magnezu. Badania wykazały, że tylko około 25% dorosłych Amerykanów osiąga zalecaną dzienną dawkę 310 do 320 miligramów (mg) dla kobiet i 400 do 420 mg dla mężczyzn. Więcej, niepokojący jest fakt, że ta ilość magnezu wystarcza tylko na tyle, aby zapobiegać niedoborowi.
Zdrowa żywność może mieć więcej magnezu, jeśli uprawiana jest na glebach bogatych w składniki odżywcze, ale jest to bardzo trudne do wykonania.
Jeśli decydujesz się na suplementy, musisz mieć świadomość, że istnieje wiele różnych suplementów magnezu na rynku. Ponieważ magnez musi być związany z inną substancją, to nie ma czegoś takiego jak 100% zawartości magnezu w suplemencie. Użyta substancja może wpływać na wchłanianie i biodostępność magnezu i może zapewnić bardziej ukierunkowane korzyści zdrowotne.
Treonian i cytrynian magnezu są jednymi z najlepszych źródeł, które przenikają przez błony komórkowe co skutkuje wyższymi poziomami energii.
Oprócz przyjmowania suplementów, jest inny sposób, aby poprawić poziom magnezu – regularnie używając soli Epsom do kąpieli lub kąpieli stóp.
Sól Epsom to siarczan magnezu, który może być wchłaniany przez skórę.
Można również używać oleju magnezowego do stosowania miejscowego.
Natomiast, przy użyciu suplementów, należy unikać wszelkich zawierających stearynian magnezu. Stearynian magnezu jest powszechnym ale potencjalnie niebezpiecznym dodatkiem.
To prawie niemożliwe, aby przedawkować magnez. Jednak spożywanie zbyt dużej ilości magnezu nie jest dobrym pomysłem.
Zbyt duża ilość magnezu może prowadzić do EFEKTÓW UBOCZNYCH, takich jak nieregularne bicie serca lub spowolniony oddech. Podobnie jak przy doustnym przyjmowaniu kwasu askorbinowego C jelita mają swój próg tolerancji, który jeśli zostanie przekroczony wywołuje biegunkę.
JAK SPRAWDZIĆ CZY PRZYJMUJESZ WYSTARCZAJĄCO DUŻO MAGNEZU
Jednym ze sposobów stwierdzenia, czy masz wystarczająco dużo magnezu jest „TEST JELIT”.
Jak już wspomniano powyżej, zbyt duża dawka magnezu prowadzi do luźnego stolca. To jednak może być błogosławieństwem dla osób z zaparciami, które są jednym z wielu sposobów manifestowania przez organizm niedoboru magnezu.
Objawy niedoboru magnezu
Magnez ma właściwości przeciwzapalne. W rezultacie, może chronić przed chorobami, takimi jak zapalenie stawów i choroba Alzheimera. Magnez jest również używany do zwalczania problemów, takich jak wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca, problemy z oddychaniem, i wiele innych.
Obserwując znaki jakie daje nam ciało możemy stwierdzić, czy mamy niedobór.
Choć wciąż dobrze jest mieć wykonane badania krwi. Jeśli mieliśmy wykonane niedawno badanie krwi, możemy na przykład stwierdzić, że wykazują niedobór magnezu. Tyle że tylko 1% magnezu w organizmie jest rozprowadzane przez krew. Tak więc prosta próbka z badania zawartości magnezu w surowicy nie bardzo jest pomocna, ponieważ magnez działa na poziomie komórkowym i gromadzi się w tkance nerwowej i narządach.
Oto lista objawów, które mogą wskazywać na niedobór magnezu:
Lęki/ataki paniki;
Astma;
Choroby jelit;
Zakrzepy krwi;
Niedobór wapnia;
Zapalenie pęcherza moczowego;
Zamieszanie;
Zaparcie;
Trudności z połykaniem;
Depresja;
Zawroty głowy;
Zmęczenie/słabość;
Nadciśnienie/choroby serca;
Hipoglikemia;
Bezsenność;
Choroby wątroby i nerek;
Migrena;
Skurcze mięśni;
Nudności;
Problemy nerwowe;
Osteoporoza;
Zmiany osobowości;
PMs, niepłodność i stan przedrzucawkowy;
Słaba pamięć;
Niedobór potasu;
Problemy z oddychaniem;
Syndrom -Raynaud;
Próchnica;
Cukrzyca typu II.
Jak pozyskać więcej magnezu
Tanie produkty zawierające cytrynian magnezu (który jest jedną z najłatwiej przyswajalnych form magnezu w suplementach) są dobrym sposobem, aby pozyskać więcej magnezu.
Dobrym sposobem jest również zastosowanie miejscowo transdermalnego chlorku magnezu. W ten sposób, chlorek magnezu, będzie absorbowany przez skórę. Chlorek magnezu jest również znany jako olej magnezowy. Choć tak naprawdę nie jest to olej, ale raczej roztwór soli z dna starożytnego morza. Można go znaleźć za pośrednictwem różnych źródeł internetowych.
Bądź na bieżąco >>> hotto.pl>>> , czyli ZNANE i POPULARNE W INTERNECIE Domowe Sposoby na Zdrowie i Urodę – każdego dnia nowe i trendujące informacje – dlatego na facebook(u) koniecznie >>> POLUB STRONĘ hotto
Naturalne źródła żywności, listę produktów, które mogą w tym pomóc:
-migdały i orzechy Cashew (inne orzechy);
-awokado;
-banany;
-fasola (Kidney, Soi i czarna fasola) i soczewica;
-czarna czekolada;
-suszone owoce (figi);
-okra;
-nasiona dyni, słonecznika i sezam;
-soja;
-szpinak (ciemnozielone liściaste warzywa);
-kabaczki;
-pełne ziarna (brązowy ryż).
Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.
Źródło: yourstylishlife.com, naturalmedicinebox.net/12-foods-that-increase-magnesium-and-prevent-high-blood-pressure-blood-clots-and-muscle-fatigue/