O imbirze zapewne każdy wie wiele.
Ale nie każdy wie, że w Polsce można bardzo ŁATWO UPRAWIAĆ IMBIR NA BALKONIE LUB W OGRODZIE.
I do tego będzie to imbir, który jest bardzo zdrowy i ekologiczny, gdyż uprawę możemy mieć zawsze pod kontrolą.
Ta przedstawiona tu technika uprawy imbiru pozwala bardzo szybko i łatwo powiększyć jego plantację.
Imbir uprawiany tą metodą rozrasta się bardzo i szybko obejmuje coraz większą powierzchnię.
I przez to jest także bardzo tani.
Wystarczą zaledwie dwa specjalnie wybrane korzenie imbiru, które kupujemy w dowolnym supermarkecie, żeby na jesieni mieć spore pole imbiru a w domu cieszyć się smakiem i leczniczymi właściwościami świeżego imbiru.
Dlaczego warto spożywać imbir – WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE IMBIRU
Imbir, znany jest i używany w Chinach od czasów starożytnych.
Ceniony jest przez medycynę chińską, gdyż ma szerokie spektrum działania i ma wiele właściwości leczniczych, jest też świetną przyprawą.
Imbir:
– wzmacnia serce, poprawia krążenie, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów,
– wzmacnia układ odpornościowy, rozgrzewa organizm, jest uważany przez Azjatów jako afrodyzjak,
– jest uznawany za znakomite lekarstwo na zapalenie stawów,
– działa silnie przeciwzapalnie, odkażająco i odświeżająco (w jamie ustnej). Dobry jest na ból gardła – po zaparzeniu imbiru, wypłukać gardło wyciągiem z imbiru
– przywraca normalne funkcjonowanie mięśni i nerwów,
– ułatwia trawienie – pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia, łagodzi zgagę,
– łagodzi mdłości, przeciwdziała wymiotom po narkozie i po chemioterapii,
– łagodzi bóle miesiączkowe,
– zmniejsza obrzęki, działa moczopędnie,
– poprawia koncentrację, łagodzi migreny i przewlekłe bóle głowy.
Z korzenia imbiru (zdjęcie nr 6) możemy zrobić imbirowy napój na bolące stawy i mięśnie, na migrenę, przeziębienie, grypę >>>.
Możemy też imbir dodać do malinowej herbaty, czy do herbaty z sokiem malinowym (na grypę i infekcje).
Starty na tarce świeży korzeń imbiru wymieszany z miodem idealnie poprawi nam odporność.
Imbir to także bogactwo witamin i minerałów
– zawiera dużo potasu i manganu.
– jest też bogaty w krzem, który jest
potrzebny dla skóry, włosów, paznokci i zębów.
– ponadto zawiera witaminy A, C, E, B, magnez, fosfor, cynk, żelazo, wapń.
JAK I DLACZEGO WARTO UPRAWIAĆ WŁASNY IMBIR – KROK PO KROKU
IMBIR MOŻNA BARDZO ŁATWO UPRAWIAĆ W POLSCE NA BALKONIE LUB W OGRODZIE.
I do tego będzie to imbir, który jest bardzo zdrowy i ekologiczny, gdyż uprawę możemy mieć pod własną kontrolą.
Warto wiedzieć, że imbir nie wymaga nawożenia ani pestycydów.
Jedyne co lubi to lekka ziemia i dobre nawilżanie.
A teraz KROK PO KROKU technika uprawy imbiru, która pozwala bardzo szybko i łatwo powiększyć jego plantację.
1. Kupujemy 2 korzenie imbiru w sklepie – im mniej wysuszony tym lepiej. Korzenie mają mieć jak najwięcej wypustek, gdyż na nich będą wyrastać pędy imbiru i od tego zależeć będzie czy łatwo go rozmnożymy i powiększymy naszą plantację (zdjęcie 1)
2. Wkładamy na 3 godziny kupione w supermarkecie korzenie imbiru do miski z wodą (imbir który jest sprzedawany w sklepach jest podsuszony).
Po trzech godzinach będziemy mogli posadzić imbir w doniczce (jeśli chcemy go hodować na balkonie – donica musi być jak największa, bo imbir się rozrasta) albo w dowolnym plastikowym pojemniku (np w litrowych pojemnikach po lodach – po wykiełkowaniu, przesadzimy imbir w docelowe miejsce) (zdjęcie 2)
3. Ziemia – imbir lubi ziemię bardzo lekką (w ogrodzie lubi rosnąć przysypany lekkim kompostem).
Jeśli zamierzamy uprawiać imbir na balkonie potrzebujemy dobrą ziemię do np ziół (jak najlżejszą). Jeśli nie mamy kompostu używamy torfu.
4. Sadzimy imbir w okresie od wiosny do jesieni (najlepsza pora sadzenia w ogrodzie to wiosna – od marca do maja – zbiór będziemy mieli na jesieni, przy hodowli imbiru w doniczce sadzimy najpóźniej na jesieni)
5. Dzielimy korzeń imbiru w taki sposób jak na zdjęciu nr 1, tzn. zostawiamy w każdym kawałku kilka wypustek na których będą potem rosły pędy z liśćmi.
6. Podzielone korzenie w/w sposób wsadzamy do ziemi (robimy mały dołek i lekko przysypujemy ziemią – podzielone korzenie kładziemy najszerszą częścią – z wypustek będą wyrastały pędy, więc im więcej wypustek tym więcej części z zielonymi pędami i tym więcej oddzielnych korzeni imbiru, które będą się rozrastać, powiększając naszą plantację) – zdjęcie nr 2.
7. Po około 2-3 tygodniach od posadzenia imbir puści pędy i będziemy mogli przesadzić go w docelowe miejsce – należy go delikatnie wykopać z doniczki lub pudełka, delikatnie osypać ziemię (zdjęcie 3) i jeśli widzimy kilka pędów jakie wyrastają z zasadzonego korzenia, delikatnie rozdzielamy korzeń rękoma na kilka części tak aby każda część korzenia miała oddzielny pęd który wyrasta z takiej części (zdjęcie 4).
Każdy kawałek z jednym pędem sadzimy w docelowym miejscu.
8. Po wyrośnięciu, kiedy chcemy imbir spożyć, myjemy korzeń imbiru pod wodą i odcinamy rosnący zielony pęd, w taki sposób aby na końcu zielonego pędu była część korzenia (zdjęcie 5) .
Tę odciętą część korzenia z zielonym pędem możemy znów wsadzić do naszej doniczki lub ogrodu powiększając tym samym naszą plantację.
Ta technika pozwala bardzo szybko i łatwo powiększyć plantację imbiru.
Imbir rozrasta się bardzo i szybko zajmuje coraz większą powierzchnię ziemi.
Po pewnym czasie, będzie go nawet za dużo. Ale to już „inna bajka” co z tym zrobić.
Dać w prezencie, czy…
KIEDY ZBIERAMY IMBIR Z WŁASNEJ EKOLOGICZNEJ UPRAWY
Imbir można zbierać i jeść już po 6 tygodniach od pojawienia się pędów (wtedy można nawet jeść te młode pędy a nie tylko sam korzeń, który jest jeszcze mały – w tej formie jest idealny do sałatek).
Jako korzeń można zbierać imbir po około pół roku (najczęściej na jesieni około października, jeśli posadzony jest na wiosnę).
Na zimę należy uprawę zabezpieczyć przed mrozami, lub wykopać korzenie i przechować w chłodnym i ciemnym miejscu.
A zatem uprawiajmy imbir, bo to łatwa i przyjemna uprawa.
A do tego to ekologiczny imbir, który da nam więcej zdrowia niż ten chiński z supermarketów (bo jak wiadomo rolnictwo chińskie boryka się z bardzo dużym skażeniem środowiska).
Tak samo możemy UPRAWIAĆ KURKUMĘ w doniczce – sadzimy na wiosnę lub nawet latem a zbiory mamy w zimie.
Kurkuma lubi wilgotną ziemię i ciepło. Na dnie doniczki wsypać kamienie, żeby był drenaż
źródło:zdrowie.hotto.pl