Nowe powody do uwielbiania sezonu truskawkowego 2017 i później
Nic nie przebije aromatu świeżo zebranych truskawek. I nic dziwnego, pachną tak bosko.
Czy wiesz, że jako roślina, truskawka jest członkiem rodziny różowatych (tej samej co róże)?
Oto więcej powodów, aby je kochać.
Popularne artykuły, które również interesują innych:
Pozwól wyliczyć powody ,dla których truskawki są dobre tak dobre:
– Są pełne błonnika i pomagają na trawienie i w odchudzaniu – truskawki nie są wysokokaloryczne – mają niewiele kalorii (a dokładniej 32 kcal w 100 g)
– Mają mnóstwo witaminy C – jeden kubek truskawek (250 ml) zawiera całodzienną dawkę witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i chroni tkankę łączną.
– Truskawki pomagają utrzymywać poziom cukru we krwi w ryzach; zawierają czerwono-niebieski naturalny związek zwany antocyjanem, który mogą obniżyć poziom cukru we krwi.
– Chroń serce – Te niesamowite antocyjany pomagają również chronić twoje serce. Zjadanie trzech lub więcej porcji truskawek i borówek w tygodniu może zmniejszyć ryzyko ataku serca aż o jedną trzecią, według badań wykonanych na ponad 93.000 kobiet w wieku od 25 do 42. Wyniki opublikowane w ubiegłym roku w American Heart Association Journal „Circulation” , sugerują, że antocyjany w obu rodzajach owoców pomagają rozszerzać tętnice i redukują gromadzenie się blaszek miażdżycowych.
– Obniż poziom złego cholesterolu – Co więcej, zespół naukowców z Włoch i Hiszpanii poprosił 23 zdrowych ochotników, by dodać 500 g truskawek do ich codziennej diety przez okres ponad miesiąca. Wyniki, opublikowane w marcu w Journal of Nutritional Biochemistry , wykazują znaczne obniżenie poziomu trójglicerydów i „złego” cholesterolu – już po miesiącu jedzenia zaledwie 0,5 kg truskawek dziennie !
– Wzmocnij pamięć – Ale to jeszcze nie koniec. Według badań starszych kobiet opublikowanych w Annals of Neurology , jedzenie owoców, takich jak truskawki co najmniej dwa razy w tygodniu opóźnia pogorszenie pamięci i możliwości poznawczych o nawet o 2 i pół roku. Fizetyna (barwnik z grupy flawonów) znajdująca się w truskawkach, wydaje się chronić przed utratą pamięci spowodowaną przez chorobę Alzheimera, co wykazało badanie opublikowane w kwietniu w czasopiśmie Aging Cell.
Tak więc kupuj ich mnóstwo w sezonie truskawkowym. Nie ograniczaj się do robienia dżemu; zamrażaj je w sezonie na truskawki, aby czerpać z nich korzyści przez cały rok. Kupuj z upraw organicznych, jeśli możesz. Truskawki są drugim po jabłkach najbardziej zanieczyszczonych pestycydami produktem, według listy „Dirty Dozen” od Environmental Working Group. Rzadko też, ale notowano przypadki truskawek ze śladami bakterii E.coli. Aby uniknąć problemów, upewnij się, że dokładnie umyłeś owoce przed spożyciem >>>Jak domowym sposobem oczyścić owoce i warzywa z bakterii i pestycydów>>>
Bądź na bieżąco >>> hotto.pl>>> , czyli ZNANE i POPULARNE W INTERNECIE Domowe Sposoby na Zdrowie i Urodę – każdego dnia nowe i trendujące informacje – dlatego na facebook(u) koniecznie >>> POLUB STRONĘ hotto
Oto sekret jak przedłużyć życie truskawek i zachować ich właściwości odżywcze – jak to zrobić:
– umyj obrane z szypułek owoce w zimnej wodzie i pozostaw do wyschnięcia na papierowych ręcznikach lub w durszlaku, rozłóż suche truskawki na pergaminie lub blaszce (tak aby się nie stykały) i umieść w ten sposób w zamrażarce, kiedy już całkowicie się zamrożą, zapakuj je w szczelnie zamykany pojemnik i natychmiast ponownie umieść je w zamrażarce.
Kiedy będziesz je rozmrażać w późniejszych miesiącach będziesz mieć wrażenie, że zachowały wszystko to co w nich najlepsze. Sprawdzone – smakują świetnie nawet w zimie.
Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.
źródło: besthealthmag.ca/best-eats/nutrition/new-reasons-to-love-strawberry-season/