5 najzdrowszych orzechów i korzyści zdrowotne z ich jedzenia, czyli które orzechy są najzdrowsze i dlaczego
Przez wiele lat, orzechy miały złą reputację przez posiadanie wysokiej zawartości tłuszczu.
Jednak w rzeczywistości, orzechy powinny być istotną częścią naszej diety, ponieważ są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają nam utrzymać zdrowe serce i być wolnym od chorób.
Zdrowe orzechy są również doskonałym źródłem białka, minerałów i innych składników odżywczych, poprawiających jakość życia.
Badania naukowe pokazują, że obecnie różne rodzaje orzechów i nasion mogą wspierać czynniki, które pomagają zapobiegać:
– przyrostowi masy ciała (na odchudzanie),
– zapobiegają rakowi jelita grubego i gromadzeniu się złego cholesterolu.
NA CO SĄ DOBRE ORZECHY
Wszystkie orzechy powinny być spożywane w stanie surowym, nie napromieniowywane lub prażone.
Oto lista pięciu najzdrowszych orzechów, w przypadkowej kolejności, które powinieneś dodać do swojej diety.
1. Migdały
Mała garść migdałów daje prawie 25% dziennego zapotrzebowania na magnez i więcej wapnia wzmacniającego kości niż równa jej ilość krowiego mleka.
Migdały są także bogate w wiele przeciwutleniaczy, takich jak witamina E i selen.
Badania pokazują, że migdały mogą odgrywać ważną rolę w zapobieganiu raka jelita grubego z powodu ich wysokiej zawartości błonnika.
Migdały pomagają również obniżać poziom negatywnych form cholesterolu we krwi.
2. Orzechy włoskie
Jednym z najlepszych orzechów na ziemi, orzechy włoskie, mogą faktycznie wspierać pracę twojego mózgu.
Badania pokazują, że spożywanie tych orzechów wpływa na zdrowie serca, funkcje poznawcze, a także redukuje choroby skóry i kości.
Orzech ten jest pełen przeciwutleniacza znanego jako kwas elagowy. Badacze wykazali, że orzechy włoskie zawierają 16 zwalczających choroby polifenoli.
3. Orzechy pekany
Ostatnie badania kliniczne wykazały, że orzechy pekan znacząco obniżają poziom złego cholesterolu.
Pekan są również doskonałym źródłem ponad dwudziestu niezbędnych witamin i minerałów.
4. Orzechy brazylijskie
Badania orzechów brazylijskich, zawierających wiele zdrowych dla serca składników odżywczych i minerałów, takich jak selen, miedź, niacyna, witamina E, błonnik i magnez.
Badania pokazują także, że orzechy brazylijskie są pełne protein i mogą pomóc w zapobieganiu raka piersi.
5. Orzeszki cedrowe
Orzechy cedru syberyjskiego, pochodzącego z Rosji, zawierają 70% niezbędnych potrzebnych organizmowi aminokwasów.
Zawierają one również duże ilości witaminy A, B, D i witaminę E.
Ten egzotyczny orzech zawiera również kwas tłuszczowy podobny do oleju rybnego, który jest znany na zmniejszenia ilości złego cholesterolu, utrzymywania ścian tętnic wolnych od powodujących stany zapalne chorobotwórczych płytek.
Orzechy to duża część diety i dają więcej energii niż jakiekolwiek inne jedzenie oraz stanowią zdrową przekąskę.
zródlo:zdrowie.hotto.pl