KOLAGEN NA STAWY i ZMARSZCZKI. Jak zrobić NATURALNY KOLAGEN DOMOWYM SPOSOBEM – PROSTE PRZEPISY i bardzo szybkie efekty.
Oto WSZYSTKO CO TRZEBA WIEDZIEĆ O KOLAGENIE (co to jest kolagen, właściwości i zastosowanie). GDZIE WYSTĘPUJE KOLAGEN W POŻYWIENIU (źródła kolagenu). JAK UZUPEŁNIĆ KOLAGEN W NATURALNY SPOSÓB. PROSTE PRZEPISY na naturalny kolagen domowym sposobem.
I. CO TO JEST KOLAGEN, WŁAŚCIWOŚCI KOLAGENU I ZASTOSOWANIE
Kolagen wchodzi w skład:
– tkanki łącznej (jest to główne białko tkanki łącznej),
– skóry (jest odpowiedzialny za elastyczność skóry. Ubytek kolagenu w skórze powoduje, wiotczenie i powstawanie zmarszczek, w trakcie jej starzenia),
– ścięgien (ma bardzo wysoką odporność na rozciąganie i stanowi główny składnik ścięgien),
– kości i stawów (ubytek kolagenu z wiekiem powoduje sztywnienie stawów, bóle kręgosłupa),
– rogówki oka (kolagen wypełnia także rogówkę oka, gdzie występuje w formie krystalicznej)
Kolagen chroni narządy wewnętrzne: nerki, wątrobę, żołądek – przytrzymuje je we właściwym położeniu. Działa jak klej między komórkami i tkankami ciała.
– Kolagen na odporność – powstrzymuje rozwój patogenów i obniżenie odporności.
RODZAJE KOLAGENU
Kolagen jest w wielu tkankach organizmu ludzi i zwierząt a jego budowa jest zróżnicowana w zależności od funkcji i miejsca występowania. Generalnie rodzaje kolagenu dzieli się na 8 typów (i gdzie jest):
– kolagen typu I – jest to najbardziej powszechnie występujący rodzaj kolagenu w ludzkim organizmie. Jest on obecny w tkance tworzącej blizny, w ścięgnach i tkance łącznej kości. Występuje on także w skórze, tkance podskórnej,
– kolagen typu II – występuje w chrząstkach stawowych,
– kolagen typu III – występuje w tkance tworzącej się z fibroblastów, w trakcie zabliźniania ran, zanim zostanie wytworzony kolagen typu I, tworzy włókna tkanki łącznej właściwej siateczkowej, włókna te wybarwiają się solami metali ciężkich np. srebrem (argentos),
– kolagen typu IV – występuje w błonie podstawnej – mikrowłóknach międzytkankowych, tworzących cienkie membrany między różnymi tkankami organizmu,
– kolagen typu V – śródmiąższowy – występuje na granicy tkanki tworzącej blizny i tkanek na krawędzi blizn – występuje zawsze jako dopełnienie kolagenu typu I,
– kolagen typu VI – odmiana typu V – spełniająca tę samą funkcję,
– kolagen typu VII – występuje w tkance nabłonkowej, m.in. w skórze i na powierzchni tętnic,
– kolagen typu VIII – występuje w śródbłonku – tkankach tworzących błony śluzowe i wnętrze żył i tętnic,
– kolagen typu IX, X, XI – występują w chrząstkach – razem z kolagenem typu II,
– kolagen typu XII – występuje razem z typami kolagenu I i III w wielu tkankach.
Oprócz tego istnieje jeszcze 8 niesklasyfikowanych dotąd rodzajów kolagenu, których funkcja w organizmie nie jest wciąż wyjaśniona.
Od około 25 roku życia produkcja kolagenu zmniejsza się powodując powolną utratę jędrności skóry, powstawanie zmarszczek, zaburzenia narządów ruchu, sztywnienie stawów, bóle stawów i kręgosłupa, nadmierne wypadaniem włosów, zanikanie gruczołów potowych i tłuszczowych, powstawanie cellulitu.
CO ZAWIERA KOLAGEN
Kolagen ma nietypowy skład aminokwasów. Zawiera duże ilości glicyny i proliny oraz dwa aminokwasy nie pochodzące bezpośrednio z translacji w rybosomach – hydroksyprolinę i hydroksylizynę, z czego tę pierwszą w dość dużych ilościach.
WITAMINA C i KOLAGEN
Aminokwasy w/w są formowane z proliny i lizyny już w gotowym produkcie translacji w procesie enzymatycznym, która wymaga obecności witaminy C. Szczegóły tego procesu wciąż nie są dobrze poznane. To właśnie ten proces wymaga konieczności występowania stałego stężenia witaminy C w organizmie, gdyż zablokowanie syntezy kolagenu skutkuje chorobą zwaną szkorbutem, polegającą na uszkodzeniach skóry, błon śluzowych i wypadaniu zębów.
KOLAGEN ZASTOSOWANIE
Kolagen jest powszechnie stosowany w chirurgii plastycznej, jako środek przyśpieszający regeneracje skóry po oparzeniach i rekonstrukcji kości. Stosowany jest również do różnorodnych celów dentystycznych, ortopedycznych i chirurgicznych (np. jest stosowany jako nośnik leków).
KOLAGEN NA ZMARSZCZKI
Stosowany jest jako wypełniacz skóry przy zwalczaniu zmarszczek i starzeniu się skóry. Preparaty kolagenowe różnią się między sobą prawdopodobieństwem wywołania alergii, część z nich wymaga wykonania testów alergicznych przed zastosowaniem. Kolagen jest składnikiem wielu kosmetyków, jest sprzedawany w swojej naturalnej formie jako krem oraz pigułki. Występuje również w postaci suplementów diety.
II. JAK UZUPEŁNIĆ KOLAGEN
KOLAGEN NA STAWY I ZMARSZCZKI – KOLAGEN W POŻYWIENIU (źródła kolagenu)
Kolagen występuje w takim pożywieniu jak:
– galaretki owocowe i warzywne,
– ryby w galarecie,
– galaretki z nóżek wieprzowych i cielęcych,
– chrząstki rekina,
– kurze łapki,
– golonki, podroby, salceson,
– żelatyna spożywcza.
PRODUKTY STYMULUJĄCE W NATURALNY SPOSÓB PRODUKCJĘ KOLAGENU
Z racji tego , że produkty bogate w kolagen często zawierają duże ilości tłuszczu, warto również do swojej diety wprowadzić żywność, która w naturalny sposób stymuluje lub wspiera produkcję kolagenu:
witamina A (rozpuszcza się w tłuszczach) – wpływa na opóźnienie starzenia się i elastyczności skóry, przeciwdziała pojawianiu się zmarszczki. Jej źródłem jest marchew, szpinak, dynia, czerwona papryka, pomidory, melony, jajka, mleko, wątróbka, łosoś
witamina E (rozpuszcza się w tłuszczach) – wspomaga nawilżenie skóry, chroni skórę przed promieniowaniem UV – w olejach roślinnych, kiełkach pszenicy, ziarnach sezamu, chlebie pełnoziarnistym, płatkach zbożowych, żółtkach jaj, orzechach, migdałach, nasionach słonecznika, awokado – więcej o witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach
witamina C – wspomagając syntezę kolagenu – owoce głównie cytrusowe, jagody i porzeczki, pomidory, papryka, natka pietruszki, kapusta kiszona, ogórki kiszone
flawonoidy – zapobiegają rozpadowi kolagenu – w owocach (porzeczka, jagody, grejpfrut, aronia, winogrono), warzywach (czerwona papryka, buraki, pomidory, brokuły, sałata), zielonej herbacie.
III. KOLAGEN NA STAWY I ZMARSZCZKI – JAK UZUPEŁNIĆ KOLAGEN – PROSTE PRZEPISY NA NATURALNY KOLAGEN (SZYBKIE EFEKTY)
Nie wymaga nakładów finansowych, składniki dostępne są w sklepach spożywczych. Warto zastosować, gdyż efekty są szybkie. Co zyskujemy ?
Zyskujemy szybkie efekty: opóźnienie procesów starzenia, poprawę elastyczności i jędrności skóry, elastyczności stawów, zmniejszenie bólu stawów i kręgosłupa, poprawę ukrwienia tkanek, wzmocnienie naczyń krwionośnych, poprawa metabolizmu
Jak udowodnili naukowcy z Uniwersytetu w Tajwanie najwięcej przyswajalnego kolagenu znajduje się w kurzych łapkach. Kurze łapki to głownie kości, skóra, ścięgna i chrząstki bogate w dobrze przyswajalny wapń i białka – głównie właśnie w kolagen. Kurze nóżki i potrawy z nich zrobione są bardzo popularne w niektórych regionach świata, zwłaszcza w kuchni chińskiej, wietnamskiej, filipińskiej, koreańskiej i w RPA ale także w Polsce.
GALARETKA Z KURZYCH ŁAPEK – PRZEPIS
Składniki i przygotowanie kurzych łapek i wywaru. Stosowanie galaretki z kurzych łapek bogatych w najbardziej przyswajalny kolagen
- 1 kg kurzych łapek (starannie umyj i natrzyj solą).
- Zagotuj 2 litry wody. Umieść łapki kurczaka w dużym garnku i zalej wrzątkiem. Gotuj przez 5 minut. Użyj dużej metalowej łyżki, aby zebrać i wyrzucić szumowiny, które wznoszą się na powierzchni.
- Po ostudzeniu obierz z żółtych błon, odetnij pazury.
- Zalej wodą (tak aby kurze łapki były przykryte wodą 2-3 cm) i gotuj 3 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Od czasu do czasu usuwaj pianę, która może wypłynąć na powierzchnię. Po dwóch godzinach odkryj przykrywkę i zwiększ nieco ciepło, aby utrzymać wolne gotowanie na małym ogniu, gdy garnek jest teraz odsłonięty. Kontynuuj gotowanie przez godzinę. Przed końcem gotowania dodaj marchew i włoszczyznę. Opal trochę cebuli, dodaj kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy (podobnie jak przy gotowaniu rosołu)
- Gdy mięso zacznie oddzielać się od kości, usuń kości, a samo mięso wrzuć ponownie do wywaru.
- Gotuj nadal odparowując większość wody i zbierając tłuszcz z powierzchni.
- Przetrzyj wszystko przez sito (lub zmiksuj) przelej do małych słoiczków (w ilości do jednorazowego spożycia), do wystudzenia.
- Wstaw słoiczki z galaretką z kurzych łapek do zamrażarki.
- Co 2 dni spożywaj po 100 ml rozmrożonej galaretki – zawsze dodawaj sok z cytryny (witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu)
- Już po 10-14 dniach efekty będą widoczne.
Galaretka z nóżek wieprzowych na stawy
Możesz też robić (w podobny jak wyżej sposób) galaretki z golonki, wieprzowej skóry czy najpopularniejszą w Polsce galaretkę z nóżek wieprzowych. Jednak galaretki takie mają zdecydowanie więcej tłuszczu niż kurze łapki. Zawsze dodać sok z cytryny (dla witaminy C niezbędnej do powstawania kolagenu)
Dużo kolagenu zawiera również salceson wieprzowy z uszami, w których jest najwięcej chrząstki stawowej (dla poprawy ilości chrząstki stawowej warto również i salceson taki włączyć do swojego menu).
Żelatyna spożywcza na stawy
Żelatyna wieprzowa (bez gotowania) 1 łyżka stołowa dziennie przez 7 dni. Żelatynę można rozrobić wodą wieczorem i rano po lekkim rozcieńczeniu wypić (cały przepis na żelatynę na stawy tutaj). Zawsze dodać kilka kropli soku z cytryny (dla witaminy C niezbędnej do powstawania kolagenu)
źródło: pl.wikipedia.org/wiki/Kolagen, cookingwithoutborders.wordpress.com/2011/03/04/chicken-feet-for-the-soul, http://zdrowie.hotto.pl/niesamowite-ten-jeden-skladnik-leczy-bole-stawow-plecow-wzmacnia-kosci