Mleko migdałowe jest korzystne dla każdego kto chce schudnąć, ma problemy z sercem, kośćmi, skórą. Oto JAK ZROBIĆ DOMOWYM SPOSOBEM WŁASNE MLEKO MIGDAŁOWE I MĄKĘ MIGDAŁOWĄ, którą można wykorzystać do pieczenia ciasteczek lub jako składnik bogatego w białko koktajlu. Ten domowy przepis jest bardzo prosty a mleko migdałowe jest wielokrotne smaczniejsze od krowiego.
Popularne artykuły, które również interesują innych:
JAK ZROBIĆ SMACZNE MLEKO MIGDAŁOWE I MIGDAŁOWĄ MĄKĘ
Jesteś uczulona na laktozę, nie lubisz mleka krowiego, zagęszczaczy czy sztucznych dodatków do kawy zwanych szumnie śmietanką do kawy, możesz w łatwy sposób zrobić swoje własne mleko migdałowe.
Potrzebować będziesz migdałów, wodę i blender.
Nie zawiedziesz się, bo mleko migdałowe jest lekkie, o delikatnym smaku. A dodatkowo oprócz mleczka migdałowego będziesz mieć „produkt uboczny” czyli zmielone migdały z których wykorzystać jako zamiennik mąki (mąka migdałowa) w przepisie na ciasteczka lub jako bogaty w białko dodatek do koktajli. Mleko migdałowe można przechowywać w lodówce przez okres do 4 dni lub zamrozić i trzymać go dłużej.
Niektóre przepisy mówią, aby ze względów estetycznych usunąć skórę z każdego migdała przed obróbką, ale krok ten jest czasochłonny i niepotrzebny. Po tym jak przefiltruje się mleko, bardzo mało skóry migdałowej pozostaje w produkcie końcowym. Zalecam jednak, żeby swoje wcześniej namoczone migdały zaparzyć we wrzącej wodzie przez 10 minut, podobnie jak to się czyni z herbatą, zanim się odcedzi fusy. Gorąca woda wyciąga smak migdałów lepiej niż zimna woda, w rezultacie dając najwyższej jakości smak i bogatszą teksturę. I nie sądzę, żeby mleko migdałowe było miłe tylko dla unikających spożycia mleka krowiego.
Mleko migdałowe – PRZEPIS
Wydajność: około 4 szklanek
Czas trwania: około 30 minut, częściowo bez nadzoru, zwiększony o 8 do 12 godzin moczenia migdałów
Składniki:
1,5 szklanki surowych migdałów
woda
1 łyżka syropu klonowego
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
sól
mielony cynamon do smaku
świeżo zmielona gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie i stosowanie:
1. Umieść migdały w dużej misce i dodaj tyle wody, aby pokryć je na 5 cm. Mocz migdały w temperaturze pokojowej przez 8 do 12 godzin. (Migdały będą spęczniałe po namoczeniu).
2. Zagotuj wodę w czajniku. Odsącz migdały i przenieść je do blendera. Dodaj 1 kubek wody o temperaturze pokojowej i miksuj przez 1 do 2 minut. Mieszanina powinna mieć konsystencję gęstej pasty. Przenieść pastę do średniej miski i dodaj 2 szklanki wrzącej wody. Niech zaparzają się przez około 10 minut.
Bądź na bieżąco >>> hotto.pl>>> , czyli ZNANE i POPULARNE W INTERNECIE Domowe Sposoby na Zdrowie i Urodę – każdego dnia nowe i trendujące informacje – dlatego na facebook(u) koniecznie >>>
POLUB STRONĘ hotto
3. Wybierając partiami kładź migdałową mieszaninę na filtr metalowy o średnio-drobnych oczkach ustawiony nad dużą miską. Wyciskaj mielone migdały tyłem łyżki aby wydobyć tyle płynu, jak to tylko możliwe. (Odłóż odciśniętą masę migdałową do innego użytku).
4. Dodaj syrop klonowy i i ekstrakt waniliowy, plus szczyptę soli, cynamon, gałkę muszkatołową do mleka migdałowego i wymieszaj wszystko dokładnie. Spróbuj i dostosuj ilość przypraw wg uznania. Podawaj w temperaturze pokojowej lub schłodzone. (Przechowuj mleko migdałowe w lodówce w szczelnym pojemniku przez okres do kilku dni, mieszając przed użyciem).
Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.
http://www.slate.com/blogs/browbeat/2013/03/20/almond_milk_recipe_make_your_own_almond_milk_at_home.html