Wszystko, co musisz zrobić, to postępować zgodnie z prostymi instrukcjami.
Sprawdzone metody na bóle kręgosłupa, stawów, kolan i kostek – przeciwzapalny koktajl, mikstura znana od pokoleń na bóle i jak zrobić okłady, żeby działały
Statystyki mówią, że około 1/3 dorosłych na świecie doświadcza bólu stawów w ciągu ostatnich 30 dni.
Wiele osób na świecie cierpi z powodu bólu kręgosłupa, stawów, pleców, kolan, nóg, nadgarstków i kostek.
Dotyczy to szczególnie ludzi starszych.
Ale młodzi ludzie mają również bóle, które często spowodowane są brakiem aktywności, pracą siedzącą czy pracą przy komputerze.
Poza siedzącym trybem życia przyczynami bólu stawów, kręgosłupa, kolan, pleców, nadgarstków, kości czy kostek się: choroby zwyrodnieniowe, reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie kaletki, dna, słabe krążenie, skręcenia i inne obrażenia.
Statystyki mówią, że około 1/3 dorosłych na świecie doświadcza bólu stawów w ciągu ostatnich 30 dni.
Tymczasem istnieją domowe sposoby na bóle, z których warto skorzystać. Z jednej strony znane od dawna okłady z liści kapusty lub z ziaren gorczycy a z drugiej przeciwzapalny koktajl na bóle oraz…
Możesz też sprawdzić inny przepis:
Przeciwzapalny Koktajl na bóle stawów, kręgosłupa, pleców, kolan i nóg. PRZEPIS
Ten koktajl jest bardzo prosty i łatwy do wykonania, a to również dzięki składnikom, które wchodzą w jego skład.
Wszystko, co musisz zrobić, to postępować zgodnie z prostymi instrukcjami.
Składniki PRZECIWZAPALNEGO KOKTAJLU NA BÓLE:
1 pomarańcza
2 szklanki pokrojonego ananasa
2 łodygi selera
2 gruszki
1 cytryna
1,5 cm świeżego imbiru (lub 1 łyżeczka mielonego imbiru)
3 cm surowego korzenia kurkumy (lub 1-1,5 łyżeczki mielonej kurkumy)
kilka ziarenek czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
Sposób użycia:
Oto, co trzeba zrobić – najpierw obrać cytrynę, pomarańczę, imbir i korzeń kurkumy.
Następnie pokroić ananasa i gruszki.
Po zakończeniu krojenia, trzeba umieścić wszystkie składniki w blenderze i wymieszać, aż do uzyskania jednorodnej masy.
Przeciwzapalny koktajl jest gotowy do stosowania.
Jeśli nie możesz wypić wszystkiego na raz, to przelej do szklanego słoika, zakręć i przechowuj w lodówce. Warto też wiedzieć, że lekarze odkryli, że ludzie, którzy jedzą pokarmy bogate w błonnik mają niższe markery stanu zapalnego a ten koktajl (pod warunkiem blendowania wszystkich a nie wyciskania soku sokowirówką) jest również bogaty w błonnik ale także wiele innych cennych składników.
O składnikach, czyli DLACZEGO TO DZIAŁA:
- Ananas
Bromelaina to najbardziej skuteczny i jeden z najbardziej aktywnych związków znajdujących się w ananasie. Bromelaina jest niezwykle skuteczna i bardzo przydatna w łagodzeniu bólu stawów i jest również bardzo przydatna w zmniejszaniu stanu zapalnego, związanego z zapaleniem stawów. Badania medyczne potwierdziły, że enzymy takie jak bromelaina mają działanie uśmierzające ból i przeciwzapalne porównywalne do niesteroidowych leków przeciwzapalnych. - Pomarańcze, cytryny, gruszki
Witamina C spożywana w odpowiedniej ilości zapobiega zapaleniom stawów i kości. Witaminy C i E są także ważnymi dla organizmu przeciwutleniaczami. Te dwie witaminy chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami i pomagają budować i utrzymać kolagen i tkankę łączną. Warto wiedzieć, że skurcze mięśni też są jedną z częstszych przyczyn bólu nóg. Skurcze mięśni występują zwykle z powodu niskiego poziomu magnezu lub potasu organizmie. - Seler
Seler to super zdrowe warzywo, pełne wielu zdrowych składników odżywczych i dodatkowo zawiera duże ilości witaminy K. Lekarze twierdzą, że niewystarczające ilości witaminy K mogą powodować zmiany w obrębie chrząstki. Warto również wiedzieć, że niski poziom witaminy K w osoczu może zwiększyć częstość występowania objawów zapalenia kości i stawów w rękach i kolanach. - Imbir
Zawiera bardzo ważny związek, który ma zdolność do usuwania związków lipidowych, które powodują bóle stawów. - Kurkuma
Ostatnie badania, opublikowane w Journal of Alternative Complementary Medicine, wykazały, że substancja czynna w kurkumie może złagodzić ból i poprawić funkcje stawu kolanowego w chorobie zwyrodnieniowej stawów kolanowych, na równi z ibuprofenem. Inne badanie, opublikowane w 2006 roku, potwierdziło także, ekstrakt kurkumy może hamować zapalenie stawów i okołostawowo niszczenie stawów.
Jeśli ktoś cierpi na różnego rodzaju bóle stawów, to zdecydowanie powinien spróbować tej domowej receptury na koktajl przeciwzapalny, który ukoi ból w stawach, tak, że można normalnie funkcjonować.
Zamiast łykania środków przeciwbólowych, sprawdź ten koktajl a będziesz zaskoczony wynikami.
Jak zrobić przeciwzapalne i przeciwbólowe okłady
Okłady przeciwzapalne i przeciwbólowe to znane od dawna domowe sposoby na bóle stawowe. Aby lepiej zadziałały, należy utrzymywać chore miejsce w cieple. Potem wystarczy położyć na kompres folię, owinąć kocem lub ręcznikiem.
- OKŁAD Z LIŚCI KAPUSTY – zmniejsza bóle i obrzęki, ma działanie ściągające.
Do wykonania okładu potrzebujemy 2 duże liście kapusty (najlepiej włoskiej), wycinamy z nich zgrubiałe włókna, resztę liści kapusty rozbijamy tłuczkiem a potem przykładamy rozbite liście na skórę. Okład zmieniamy 2–3 razy dziennie lub stosujemy na noc, aż do momentu ustąpienia objawów, - OKŁAD Z GORCZYCY – rozgrzewa stawy i poprawia ich ruchomość.
Do wykonana okładu z gorczycy potrzebujemy 2 czubate łyżki nasion gorczycy, które mielimy w młynku do kawy lub w moździerzu a następnie zalewamy 1 litrem ciepłej (ale nie gorącej) przegotowanej wody i mieszamy. Następnie moczymy gazę w gorczycowym płynie i przykładamy na bolące miejsce. Po 15 minutach gazę płuczemy pod bieżącą wodą, wyżymamy i ponownie moczymy w gorczycowym płynie aby znowu przyłożyć na kolejne 15 minut. Czynność powtarzamy 3–4 razy. Kurację robimy codziennie, aż do ustąpienia objawów.
źródlo: zdrowie.hotto.pl