Nic apetycznego ani zdrowego, czyli pleśń na chlebie i co musisz o niej wiedzieć.
Wszyscy to widzieliśmy. Czarny, niebieski lub zielony nalot rosnący na chlebie, który włożyłeś do szafki kilka dni temu. Ten nalot to pleśń.
Pleśń należy do rodziny grzybów. Grzyby są definiowane jako rośliny bez chlorofilu, co oznacza, że nie mogą uzyskiwać energii bezpośrednio od słońca, tak jak to potrafią rośliny. Oznacza to, że grzyby muszą wykorzystywać inny materiał biologiczny jako źródło pożywienia.
Choć pleśń może rosnąć na wielu rodzajach żywności, pleśń na chlebie jest powszechna, ponieważ chleb jest bardzo pożądanym źródłem składników odżywczych dla pleśni. Często trzyma się go w ciepłej części domu, w szafce lub chlebowniku raczej niż w lodówce. Jest wilgotny a do tego pleśń lubi składniki zawarte w chlebie.
Choć nie można ich zobaczyć, w powietrzu znajdują się miliony zarodników pleśni. Te zarodniki osadzają się na chlebie w szafce i zaczynają się mnożyć. Pleśń na chlebie reprodukuje tak długo, jak długo stanowi on źródło żywności. Czasami pleśń rozmnaża się bardzo szybko – czasem może podwoić się w ciągu godziny.
Podczas gdy pleśń będzie rosła lepiej w ciepłym otoczeniu, może rosnąć także w niższych temperaturach, takich jakie są w lodówce, co oznacza, że nie można uniknąć spleśnienia chleba po prostu umieszczając go w lodówce.
Popularne artykuły, które również interesują innych:
Czy jest niebezpieczne jeść chleb z pleśnią?
– Pleśń może powodować choroby, zwłaszcza jeśli człowiek jest uczulony na pleśń. Najczęściej jednak jedzenie spleśniałego chleba sprawi, że poczujesz mdłości i możesz wymiotować z powodu złego smaku, a być może i zapachu spleśniałego chleba.
Bądź na bieżąco >>> hotto.pl>>> , czyli ZNANE i POPULARNE W INTERNECIE Domowe Sposoby na Zdrowie i Urodę – każdego dnia nowe i trendujące informacje – dlatego na facebook(u) koniecznie >>> POLUB STRONĘ hotto
– Może się zdziwisz, ale większość pleśni na chlebie jest nieszkodliwa. Niemniej jednak …
Niektóre pleśnie jednak są TRUJĄCE i mogą spowodować że będziesz bardzo chory. Z tego powodu należy unikać spleśniałego chleba. Nie wystarczy tylko wyciąć spleśniałe części chleba, ponieważ pleśń może rosnąć także wewnątrz chleba.
– Jeśli zjadłeś chleb z pleśnią, nie panikuj. Spleśniały chleb nie będzie miał wpływu na kogoś o normalnym układzie odpornościowym. Istnieje niewielkie ryzyko chorób płuc u osób z uszkodzonym układem odpornościowym (AIDS) i oczywiście, jeśli jesteś uczulony na pleśń, musisz jej unikać.
– Najlepszym sposobem na gospodarowanie pieczywem jest przechowywanie w szafce ilości, które można zjeść w ciągu jednego lub dwóch dni. Resztę można zamrozić w zamykanej plastikowej torebce i rozmrozić gdy go potrzebujesz.
Jak postępować z chlebem pokrytym pleśnią
Jeśli znajdziesz spleśniały chleb:
– Nie wąchaj go, bo może to spowodować problemy z oddychaniem.
– Umieść chleb w małej plastikowej lub papierowej torbie i wyrzuć ją do zakrywanego kosza na śmieci.
– Wyczyść obszar, w którym przechowywałeś chleb.
– Sprawdź najbliższe produkty i przedmioty, ponieważ pleśń szybko się rozprzestrzenia.
Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.
źródło:moldbacteriafacts.com/what-is-mold/mold-on-bread/