Nie jedz takich arbuzów, są niebezpieczne dla zdrowia ! Jak to rozpoznać i jeszcze …

Udostępnij
    Jak schudnąć 10-15 kg bez odchudzania „...mogę podsumować moje odchudzanie. Minęły 3 miesiące. I mam SUPER REZULTAT ! W sumie w ciągu 3 miesięcy (i tydzień) schudłam… ponad 15 kg (a dokładniej SCHUDŁAM AŻ 15,2 kg!). Jak dla mnie to rewelacja!....>>>"

Wybuchające arbuzy i przyspieszacze wzrostu roślin, czyli jak rozpoznać owoce i warzywa, które są niebezpieczne dla zdrowia

Arbuz to przede wszystkim woda ale za to korzystna dla zdrowia. Nawet pestki arbuza okazują się być cenne.

Arbuz jest składnikiem wielu koktajli, a schłodzony wspaniale orzeźwia latem i nawet pomaga w odchudzaniu.

Niestety nie każdy arbuz jest zdrowy a wręcz może powodować problemy zdrowotne.

Jak rozpoznać czy arbuz jest niebezpieczny dla zdrowia?

pęknięcie arbuza to zły znak – z pozoru wszystko wydaje się w porządku. Przekroiliśmy arbuza i okazuje się, że wewnątrz widzimy pękniecie w miąższu.

Jeśli masz ochotę zjeść takiego arbuza to nie rób tego.

hotto.pl-arbuzy-jak-rozpoznac-zdrowe

Powodem pęknięcia arbuza jest zastosowanie hormonu wzrostu. Substancja ta, to forchlorfenuron (o forchlorfenuronie i innych przyspieszaczach wzrostu owoców i warzyw i ich niebezpiecznym wpływie na zdrowie poniżej)

białe nasiona (pomijam jakieś odmiany, które w naturalny sposób miałyby w dojrzałym arbuzie białe nasiona)

brak smaku – smak jest oznaką dojrzałości owocu, jeśli go brak to oznacza, że owoc było poddawany działaniu hormonów wzrostu

owoc jest nadmiernie dużych rozmiarów

O co chodzi z tym hormonem wzrostu i jakie zagrożenia z sobą niesie?

1. Kilka lat temu w związku z tzw. chińskimi „wybuchającymi arbuzami” opinia publiczna mogła dowiedzieć się więcej na temat forchlorfenuronu, którego stosowania nie zabraniają chińskie przepisy a który w Chinach jest stosowany od 1989 roku. Substancja ta jest dopuszczona również w USA.

Okazało się, że chińscy rolnicy rozpylali ten przyspieszacz wzrostu zbyt późno i podczas nadmiernie wilgotnej pogody.

To sprawiło, że arbuzy na polach zaczęły dosłownie wybuchać.

Dowodem na użycie tego przyspieszacza wzrostu są pęknięcia miąższu i białe nasiona oraz brak smaku dojrzałego owocu. Forchlorfenuron stymuluje podział komórek, dzięki czemu owoce rosną szybciej, ale pozbawia go smaku dojrzałych owoców, pełnych słońca i substancji odżywczych.

2. Florchlorfenuron nie jest jedynym hormonem wzrostu wykorzystywane w produkcji. Hormon zwany OKSYTOCYNA jest wykorzystywany np. w uprawach owoców i warzyw (dynie, arbuzy, ogórki, bakłażany) w Indiach.




Teoretycznie środek ten jest zakazany do sprzedaży publicznej w Indiach, ale praktycznie jest powszechnie dostępny. Skutkami ubocznymi spożywania owoców i warzyw przyspieszanych oksytocyną jest nieregularne bicie serca, nudności, wymioty, bóle brzucha itp.

POPULARNE ARTYKUŁY, które również interesują innych:
loading...

3. Innym środkiem pobudzającym wzrost owoców jest ETYLEN używany do przyspieszania dojrzewania mango.

4. Kolejnym przyspieszaczem wzrostu jest węglik wapnia (stosowany w jabłkach, papajach i guawie) – „może zawierać śladowe ilości arsenu i fosforu, wysoce toksyczne dla człowieka” (w większości krajów nie pozwala się na jego zastosowanie). Niestety to nie wszystko czym raczą nas rolnicy, żeby zwiększyć swoje zyski >>> Lubisz kaszę jaglaną, gryczaną, ziemniaki, płatki, olej rzepakowy? Zobacz dlaczego są groźne >>>

Czy to jest bezpieczne ?
Wg urzędu amerykańskiego EPA florchlorfenuron jest raczej nieszkodliwy dla ludzi, zwierząt i środowiska ale w badaniach na zwierzętach pojawiły się efekty uboczne:

– zwiększenie częstości występowania łysienia (utrata włosów)
– zmniejszona waga urodzeniowa
– zwiększona śmiertelność
– nieco wyższy poziom toksyczności wśród ptaków
– zmniejszone rozmiary miotu,
– niebezpieczeństwo raka
– a także efekty „umiarkowanie toksycznego działania na ryby słodkowodne”.


Co możemy robić?
– sprawdzać kraj pochodzenia i nie kupować w/w owoców i warzyw z Chin, Indii czy nawet z USA.
– jeśli owoc czy warzywo nie ma smaku – nie jeść go
– jeśli arbuz czy melon jest w środku pęknięty – nie jeść go
– jeśli arbuz ma białe pestki lub jest nadmiernie dużych rozmiarów – nie jeść go
– szukać owoców i warzyw z upraw ekologicznych
– domagać się w ruchach konsumenckich ograniczenia ilości pestycydów, zwiększenia ilości informacji (na każdym etapie upraw i produkcji) o użytych pestycydach i chemicznych środkach.

Tylko świadomi klienci, którzy przestają kupować złe produkty powodują zmiany w zachowaniach producentów, czego dowodem jest chociażby całkowity od niedawna zakaz używania roundupu w Niemczech i we Francji (w Polsce powszechnie stosowany w różnych odmianach i produkowany nie tylko przez Mosanto, ale pod wieloma nazwami handlowymi przez innych producentów).

Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.
loading...
Jak schudnąć 10-15 kg bez odchudzania zobacz więcej: hotto.pl #zdrowie #ciekawe #popularne #hotto #porady #kobieta #zdrowotne #przepisy #rady #metody #ciekawostki ... źródło:zdrowie

źródlo: zdrowie.hotto.pl

To lubię: | CoWartoZobaczyc | FreePhotos | ZDROWIE | Zdrowie-Uroda | hotto | HUMOR | Tajemnicze | ŚmieszneZwierzęta | BUZZ | PrzepisyNaZdrowie | ODCHUDZANIE | hot | CzasNaZioła | travelfreeads | OtoDlaczego | podróże | fun | Uroda | popularne | DlaKobiet | UrodaZdrowie | zwierzaki | WeightLoss | UlubioneInspiracje