Jeśli cierpisz na bóle, masz stany zapalne, powinieneś zainteresować się tymi owocami, warzywami i ziołami, które ZAWIERAJĄ NATURALNĄ ASPIRYNĘ i wprowadzić je do swojej codziennej diety.
30 wspaniałych owoców, warzyw i ziół, które zawierają naturalną aspirynę i leczą
Czy zauważyłeś, że kolorowe leki, które możemy znaleźć w drogeriach przypominają te, które możemy znaleźć w przyrodzie?
Różnica polega na tym, że te naturalne są pysznymi owocami, warzywami, które nie mają skutków ubocznych.
Kiedy ludzie odczuwają bóle głowy, bóle stawów, lub inne bóle najczęściej sięgają po aspirynę lub inny lek przeciwzapalny.
Aspiryna pierwotnie pochodziła z ziół i kory wierzby białej ale później została zsyntetyzowana przez przemysł farmaceutyczny, który dzięki opatentowaniu zwiększył swoje zyski.
Kiedy naturalne związki są syntetyzowane w laboratorium, a następnie sprzedawane jako leki, zazwyczaj powodują skutki uboczne, których nie powodują ich naturalne źródła, z których pochodzą.
Niestety lista ubocznych skutków niesteroidowych leków przeciwzapalnych jest długa – od podrażnienia przewodu pokarmowego do śmierci.
Na szczęście, istnieje wiele produktów, które zawierają salicylany lub kwas salicylowy, który jest aktywnym składnikiem aspiryny.
Oto lista 30 owoców, warzyw i ziół, które zawierają naturalną aspirynę:
1.JAGODY
Pierwszą rzeczą, która przychodzi mi do głowy ( w sezonie na jagody), gdy mam ból głowy są jagody.
Są one bogate w antocyjany, katechiny i kwas salicylowy, które czynią je naprawdę NATURALNĄ ASPIRYNĄ.
Poza tym mogą one również zapobiegać niektórym zaburzeniom neurologicznym jak i chorobie Alzheimera i Parkinsona.
2. JEŻYNY
Kwas elagowy, który jest częścią jeżyn chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV i będzie spowalniać rozpad kolagenu w skórze.
Oznacza to, że są one idealne do spożycia w okresie letnim.
Mogą spowodować, że będziesz wyglądać lepiej i młodziej i znacząco opóźnić oznaki starzenia.
3. PORZECZKI
Owoce te mogą pomóc w leczeniu niektórych reakcji alergicznych.
Na przykład mogą one zapobiec reakcji alergicznej wytwarzanej spowodowanej przez pyłki roślin.
Poprzez ich spożycie można zmniejszyć swędzenie oczu i odblokować zatoki.
4. MALINY
Jeśli cierpisz na bóle głowy spróbuj pozbyć się ich za pomocą tego owocu.
Związki, które zawierają mogą przyczynić się do zmniejszenia bólu i zapalenia lepiej niż kwas acetylosalicylowy.
Nie tylko, mogą one również chronić komórki przed substancjami toksycznymi, które znajdują się w przetworzonej żywności.
5. TRUSKAWKI
Jeśli myślałeś, że pomarańcze są owocami, które zawierają największą ilość witaminy C, byłeś w błędzie.
Truskawki zawierają znacznie więcej witaminy C od nich. Te małe owoce są znane jako „roślinne przeciwutleniacze” i mogą chronić przed wieloma chorobami, w tym: zapaleniem stawów, rakiem i chorobom serca.
Mogą również poprawić twoją pamięć i sprawić, że przestaniesz zapominać. Możesz jeść te owoce jako deser, bo są naprawdę pyszne.
6. WIŚNIE
Wiśnie nie tylko wspaniale smakują ale również mają niezwykłe korzyści zdrowotne.
Są bogate w witaminę C, potas i bor, który odgrywa istotną rolę w ochronie kości, zwłaszcza u kobiet.
Wiśnie mają zdolności do zwalczania stanów zapalnych, dlatego bardzo są wskazane w chorobach serca, zapaleniach stawów, otyłości.
Wg badań prowadzonych na Uniwersytecie Stanowym w Michigan antocyjany, które są w czerwonej wiśni, mogą skuteczniej złagodzić bóle niż aspiryna.
Jeden z naukowców tego Uniwersytetu zauważył „efekt wiśni” określając, że wiśnia jest tak dobra jak ibuprofen, albo niektóre niesterydowe leki przeciwzapalne.
Zauważono również, że spożywanie wiśni przed i po wysiłku fizycznym może mieć działanie ochronne w celu zmniejszenia bólu i uszkodzenia mięśni.
Wiśnie mogą działać jak leki, które biegacze używają w celu zmniejszenia stanu zapalnego po treningu. A przy okazji warto wspomnieć, że wiśnie i sok z nich obniża poziom kwasu moczowego we krwi i zapobiega dnie moczanowej.
7.Borówki
8. Czereśnie
9. Daktyle
10. Figi
11. Grejpfrut
12. Winogrona
13. Kiwi
14. Brzoskwinie
15. Śliwki
16. Awokado
17. Rzodkiewki
18. Szpinak
19. Brokuły
20. Kalafior
21. Chili
22. Papryka
23. Ogórki
24. Bakłażan
25. Cukinia
26. Kurkuma (przyprawa)
27. Kora białej wierzby
28. Lukrecja (zioło)
29. Wiązówka błotna (zioło)
Jeśli cierpisz na bóle, stany zapalne, powinieneś zainteresować się tymi owocami, warzywami i ziołami, które ZAWIERAJĄ NATURALNĄ ASPIRYNĘ.
Te owoce, warzywa i zioła powinny się znaleźć w twoim menu na co dzień.
źródło:zdrowie.hotto.pl