
Zapomniany lek z polskiego ogrodu, łatwo dostępny a niewiele osób wie, że leczy tak poważne choroby! Tego się nie spodziewasz. ZASKAKUJĄCE KORZYŚCI ZDROWOTNE
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego jak to drzewo i jego owoce są cenne dla zdrowia.
Kiedyś powszechnie występujące, dziś na nowo zaczyna być odkrywane, gdyż ma wiele właściwości leczniczych i zdrowotnych, których większość ludzi nie jest świadoma !!!
Badania naukowe wykazały, że spożywanie owoców tego drzewa (bogatych w mnóstwo dobroczynnych witamin i minerałów) ma pozytywne skutki prozdrowotne w przypadku:
– raka,
– chorób serca,
– chorób oczu (żółta plamka)
– starzenia i
– chorób neurologicznych,
– stanów zapalnych,
– cukrzycy i
– infekcji bakteryjnych.
Drzewo to pochodzi z Chin, gdzie od wieków było uprawiane.
Później zaczęto je uprawiać również w innych rejonach świata. Rozprzestrzeniło się z upraw i obecnie rośnie dziko w Afryce, Ameryce Północnej i Południowej oraz na wyspach Pacyfiku. W Europie zaczęto uprawiać od XI wieku.
W Polsce występuje często, jako jedyny gatunek.
Wiele ziół, nie jest dobrze znanych ze swoich właściwości leczniczych, ponieważ są one najczęściej wykorzystywane do celów przemysłowych.
Z morwą białą nie jest inaczej. Morwa ma wiele zastosowań przemysłowych, ale co ważniejsze, ma wiele właściwości leczniczych i zdrowotnych, których większość ludzi nie jest świadoma. Owoce morwy białej były i są stosowane w medycynie chińskiej od tysięcy lat w leczeniu różnych chorób. Jej owoce są bardzo zdrowe, pomocne w zwalczaniu poważnych chorób, takich jak cukrzyca, choroby serca, a nawet nowotwory.
Biała morwa, kiedyś bardzo popularna w polskich ogrodach, zawiera kwasy organiczne, witaminę C, karoten, pektyny i błonnik.
Te aktywne składniki owoców morwy pomagają także w:
– zapaleniu migdałków,
– leczyć kaszel, gorączkę, biegunkę, bóle głowy i stany zapalne.
Drewno z drzewa morwy jest wykorzystywane do celów przemysłowych a liście służą jako pokarm dla jedwabników. Poniżej bardziej szczegółowo najważniejsze korzyści z morwy.
ZASKAKUJĄCE KORZYŚCI zdrowotne morwy białej
– OWOCE MORWY – Smaczne, mięsiste i soczyste owoce morwy maja niewiele kalorii (tylko 43 kalorii na 100 g). Są kompozycją fito-związków odżywczych, takich jak przeciwutleniacze, minerały i witaminy, które są niezbędne dla optymalnego zdrowia.
– Pędy i liście – zawierają hormon wzrostu – w Chinach napar podawano dzieciom wątłym i wolno rosnącym.
– Morwy mają znacząco duże ilości fitochemicznych flawonoidów fenolowych zwanych antocyjanami. Badania naukowe wykazały, że spożywanie owoców ma pozytywne skutki prozdrowotne w przypadku raka, starzenia i chorób neurologicznych, zapalenia, cukrzycy i infekcji bakteryjnych.
– Owoce morwy zawierają resweratrol, kolejny przeciwutleniacz.
Resweratrol chroni przed ryzykiem udaru mózgu poprzez zmianę mechanizmów molekularnych w naczyniach krwionośnych; zmniejsza podatność na uszkodzenia przez zmniejszoną aktywność angiotensyny (hormonu powodującego zwężanie naczyń krwionośnych, co podnosi ciśnienie krwi), ale wzmagające wytwarzanie hormonu rozszerzającego naczynia, tlenku azotu.
– Ponadto, te owoce stanowią doskonałe źródło witaminy C (36,4 mg na 100, o 61% RDI), która jest również silnym naturalnym przeciwutleniaczem. Spożywanie pokarmów bogatych w witaminę-C pomaga organizmowi rozwijać odporność na czynniki zakaźne, działa przeciwzapalnie i zwalcza szkodliwe wolne rodniki.
– Owoce zawierają także, oprócz wyżej wymienionych antyutleniaczy, małe ilości witaminy A i E antyoksydanty, takie jak:
luteina, zea-xantyna, beta-karoten oraz karoten w małych, ale zauważalnych ilościach. W sumie, te związki działają jako pomoc w ochronie przed szkodliwym wpływem tlenu pochodzącego z wolnych rodników i reaktywnym formom tlenu (ROS), które odgrywają ważną rolę w procesach starzenia i różnych chorób.
Zeaxantyna, ważnym karotenoidem wybiórczo koncentrującym się w plamce żółtej siatkówki, gdzie przypuszcza się, zapewnia funkcje przeciwutleniające i chroni siatkówkę od szkodliwych promieni ultrafioletowych na zasadzie filtrowania światła.
– Morwy stanowią doskonałe źródło żelaza, które rzadko występuje wśród jagód, i zawierają 1,85 mg / 100 g owoców (około 23% RDI).
Żelazo, jako składnik hemoglobiny wewnątrz czerwonych krwinek, określa zdolność przenoszenia tlenu we krwi.
– Są one również dobre jako źródło minerałów, takich jak potas, mangan i magnez.
Potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, który pomaga kontrolować tętno i ciśnienie krwi.
Mangan jest wykorzystywany przez organizm jako składnik enzymu przeciwutleniacza dysmutazy ponadtlenkowej.
– Morwy są bogate w witaminy grupy B-kompleks i witaminę K.
Zawierają bardzo dobre ilości kwasu foliowego, witaminy B6, niacynę (wit. B1), ryboflawinę.
Witaminy te pomagają organizmowi w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów.
Owoce morwy mogą być spożywane zarówno świeże jak i suszone.
Mają słodki i pyszny smak, są pełne składników odżywczych i dają szereg potencjalnych korzyści zdrowotnych. Są to cechy żywności, które dobrze pasują do zdrowej diety.

źródło: zdrowie.hotto.pl