
Siwiejesz przedwcześnie ? W Twoim organizmie brakuje tego składnika
Niekiedy siwiejemy zbyt wcześnie, bo mamy niedobory pewnego składnika w swoim organizmie. A potrzebujemy go zaledwie w ilości 1—3 mg na dobę.
Ta maleńka dawka jest absolutnie konieczna aby nie siwieć przedwcześnie.
Gdyby się chciało tylko wymienić wszystkie reakcje biochemiczne, w których ten składnik bierze udział, trzeba byłoby zapisać co najmniej kilkanaście stron.
Ograniczmy się więc do stwierdzenia, że jest niezbędny:
– przy powstawaniu krwi,
– do utleniania tkankowego,
– zwiększa odporność na niektóre choroby zakaźne,
– i wreszcie jest potrzebny włosom…
Pora odkryć nazwę tego składnika, którego brak powoduje przedwczesne siwienie. Jest nim miedź. Niedobory miedzi można uzupełnić jedząc wątróbkę jagnięcą czy cielęcą lub spożywając drożdże w odpowiedniej formie, gdyż w nich jest najwięcej miedzi (ok. 100 mg/kg). Nieco mniej miedzi zawierają nasiona strączkowe (2—10 mg/kg), jeszcze mniej jaja i chleb razowy (0,5—2 mg/kg).
Zostaw komentarz na: facebook.com/ZdrowieHotto
Bądź na bieżąco >>> hotto.pl, czyli ZNANE i POPULARNE W INTERNECIE Domowe Sposoby na Zdrowie i Urodę – każdego dnia nowe i trendujące informacje – dlatego na facebook(u) koniecznie >>> POLUB STRONĘ hotto
NAJSZYBCIEJ NIEDOBORY MIEDZI UZUPEŁNIMY ROBIĄC SPECJALNĄ KURACJĘ DROŻDŻOWĄ.
Drożdże zawierają wiele witamin, przede wszystkim z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego przebiegu podstawowych procesów zachodzących w organizmie.
Znakomicie POPRAWIAJĄ PRZEMIANĘ MATERII, są więc wskazane dla:
– nastolatków cierpiących na trądzik młodzieńczy,
– starszych osób, mających brzydką cerę,
– chorych i po chorobie na wzmocnienie,
– na zajady w kącikach ust,
– na odporność,
– na zmęczenie i poprawę samopoczucia.
KURACJA DROŻDŻOWA
Kurację drożdżową robimy 2-3 razy w tygodniu w postaci drożdżowego napoju. Należy zawsze przestrzegać zasad przygotowywania tego napoju – nigdy nie spożywamy drożdży świeżych.
Przygotowanie drożdżowego napoju:
– 2-3 dag rozkruszonych drożdży,
– szklanka wrzącej wody
Rozkruszone drożdże wrzucamy do rondelka i zalewamy szklanką wrzącej wody, dokładnie rozpuszczamy mieszając i gotujemy chwilę (około 2-3 minut), potem zlewamy do szklanki i studzimy.
Stosowanie:
Napój drożdżowy pijemy chłodny i zawsze powoli (2-3 razy w tygodniu).
Koniecznie podziel się drożdżową kuracją ze swoimi przyjaciółmi >>> udostępnij dalej
Poznaj też inne artykuły na blogu.
źródło: Irena Gumowska, Bądź zdrów, Jadwiga Górnicka, Apteka Natury