... ...

Od teraz inaczej spojrzysz na hamburgery. Jak powstaje MOM i jakie są normy. Straszne sceny, nie dla dzieci

Udostępnij innym

Jak schudnąć 10-15 kg bez odchudzania „...mogę podsumować moje odchudzanie. Minęły 3 miesiące. I mam SUPER REZULTAT ! W sumie w ciągu 3 miesięcy (i tydzień) schudłam… ponad 15 kg (a dokładniej SCHUDŁAM AŻ 15,2 kg!). Jak dla mnie to rewelacja!....>>>"    
Od teraz inaczej spojrzysz na hamburgery. Jak powstaje MOM i jakie są normy. Straszne sceny, nie dla dzieci
5 (100%) 5 votes

Od teraz inaczej spojrzysz na hamburgery. Jak powstaje MOM i jakie są normy. Straszne sceny, nie dla dzieci

Oto jak powstaje MOM, czyli mięso oddzielane mechaniczne.

Uprzedzam film zawiera straszne sceny.

Dzieci nie powinny tego oglądać.

POLUB BLOGA na FB i udostępnij >

Nie wiem co jest gorsze, czy skład parówek, czy sposób w jaki się je wytwarza.

CO TO JEST MOM- Jednym ze składników, który znajdziemy na etykiecie jest tzw. MOM, czyli…

Mięso oddzielane mechanicznie (MOM, wcześniej w Polsce: mięso mechanicznie odkostnione, mechaniczne odmięśnianie kości).

MOM to rozdrobniona surowa masa mięsno-tłuszczowa otrzymana z elementów zwierzęcych (np. tusz drobiowych), przeznaczana jako składnik surowcowy do produkcji przetworów mięsnych, poddawanych dalszej obróbce cieplnej.

Popularność MOM związana była z rosnącym w społeczeństwach konsumpcyjnych połowy XX wieku popytem na drób, co wiązało się z powstawaniem dużej liczby odpadów – szkieletów zawierających znaczne ilości mięsa i tłuszczu.

Pojęcie wprowadzono w latach 60. XX wieku.

Wtedy to pierwsze narzędzie do produkcji MOM, czyli odkostniarkę (także odkostniarka-separator), wprowadziła na rynek firma Sthepan Poli Manufacture Co. Maszyna ta inspirowana była wcześniejszymi urządzeniami do filetowania ryb.

W Polsce pierwsze doświadczenia z produkcją MOM z mięsa drobiowego odbyły się w 1975.

Uruchomiono wtedy importowane maszyny do tego celu w kilku zakładach drobiarskich.
W zakresie odkostniania mięsa zwierząt rzeźnych pierwsze próby odbyły się we wrześniu 1976 w Zakładach Mięsnych Żerań w Warszawie.




Istnieją dwie metody pozyskiwania MOM (mięsa oddzielonego za pomocą urządzeń):

– chemiczna (hydroliza i oddziaływanie enzymami),
– mechaniczna (np. skrobanie, ścieranie lub tłoczenie).

Najpopularniejsza jest metoda tłoczenia (gwarantuje odzyskanie 70-80% wkładu), polegająca na przeciskaniu masy (surowej lub obgotowanej) przez cylindrycznie ukształtowane sita (oczko np. 1 mm), w których zatrzymuje się większych rozmiarów frakcja kostna, a miękka masa mięsno-tłuszczowa przechodzi do dalszej obróbki.

Separatory (odkostniarki) są urządzeniami przeznaczonymi do przemysłowej produkcji MOM.

Umożliwiają mechaniczne oddzielanie od kości resztek mięsa drobiowego, wieprzowego lub wołowego uprzednio rozdrobnionych na krajarce do kości.

 
loading...
       

Mielone kości, razem z mięsem są przenoszone (wytłaczane) przenośnikiem śrubowym w sita, gdzie dochodzi do separowania frakcji: mięsnej i kostnej.

Z uwagi na pozostałości resztek kostnych w masie, MOM może budzić różnorakie zastrzeżenia higieniczne i zdrowotne.

MOM nadaje się głównie do produkcji towarów spożywczych na bazie emulsji (najlepsze do tego celu jest mięso z brojlerów).

Mięso tego rodzaju stanowi w największej mierze składnik wędlin mieszanych, konserw i garmażerki. Udział MOM nie powinien przekraczać w:

– pulpetach, klopsach, pieczeniach – 20%,
– pasztetach – 40%,
– kiełbasach gruborozdrobnionych – 5%,
– kiełbasach średniorozdrobnionych – 10%,
– kiełbasach drobnorozdrobnionych (np. parówkach) – 15%.

Z uwagi na niską wartość spożywczą mięso oddzielane mechanicznie nie powinno być w zasadzie podawane w dużych ilościach osobom na specjalnych dietach, w wieku podeszłym lub małym dzieciom.

hotto.pl-jak-powstaja-parowki-drastyczne-sceny-mieso-oddzielone-mechanicznie



Dzieci nie powinny tego oglądać.

Pomijam skład parówek czy hamburgerów.

Czy wiesz, że parówki zawierają w swoim składzie:

– poza mięsem od kilkunastu procent (plus MOM),

– skrawki skóry do 90% w wyjątkowych przypadkach,

– zawierają masę ulepszaczy,

– stabilizatorów,

– polepszaczy smaku,

– skrobię,

– soję,

– tłuszcz,

– konserwanty itp.

Nie wierzysz, sprawdź na etykiecie.

Aż strach to jeść.
 




A po tym drastycznym filmie możesz przestać jeść zupełnie takie potrawy.
Na pewno nie da się temu powiedzieć smacznego.

Oto jak powstają parówki. Uwaga – drastyczne sceny

Film się trochę dłużej wczytuje, poczekaj i kliknij w czarny prostokąt poniżej, pokaże się suwak filmu. Zacznij oglądać od początku. Sceny są bardzo drastyczne, więc nie powinny ich oglądać dzieci.


Szokujące.

Odechciewa się jeść.

Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.
loading...
  Jak schudnąć 10-15 kg bez odchudzania „No to mogę podsumować moje odchudzanie. Minęły 3 miesiące. I mam SUPER REZULTAT ! W sumie w ciągu 3 miesięcy (i tydzień) schudłam… ponad 15 kg (a dokładniej SCHUDŁAM AŻ 15,2 kg!). JAK DLA MNIE REWELACJA!....>>>"

źródło:zdrowie.hotto.pl, pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99so_oddzielane_mechanicznie


Udostępnij innym

Comments

comments

Jak schudnąć 10-15 kg bez odchudzania „No to mogę podsumować moje odchudzanie. Minęły 3 miesiące. I mam SUPER REZULTAT ! W sumie w ciągu 3 miesięcy (i tydzień) schudłam… ponad 15 kg (a dokładniej SCHUDŁAM AŻ 15,2 kg!). Jak dla mnie to rewelacja!....>>>"

error: Content is protected !!
To lubię: | CoWartoZobaczyc | FreePhotos | ZDROWIE | Zdrowie-Uroda | Dlaczego | HUMOR | Tajemnicze | ŚmieszneZwierzęta | BUZZ | PrzepisyNaZdrowie | ODCHUDZANIE | hot | CzasNaZioła | OtoDlaczego | podróże | fun | Sposoby | popularne | Naturalne | Uroda | zwierzaki | Ciekawostki | UlubioneInspiracje