
PRZEPISY I DIETA DŁUGOWIECZNOŚCI ludu, który jest najzdrowszy, najdłużej żyjący i najszczęśliwszy na Ziemi. To lud, który jest wolny od raka. Oto sekret zdrowia i długowieczności. POZNAJ ICH DIETĘ I SPOSÓB ŻYCIA – PRZEPISY.
We wschodnim Pakistanie w Himalajach – kraina Hunza
Lud, malutkiej monarchi Hunza (którego korzenie sięgają wschodnich Europejczyków, prawdopodobnie słowiańskich Scytów – wśród Hunza ciągle spotyka się ludzi o jasnej, europejskiej pigmentacji i europejskich rysach twarzy) zwykle dożywa 120-140 lat, w zdrowiu, bez raka, cukrzycy, zaburzeń krążenia, chorób zwyrodnieniowych, próchnicy zębów lub chorób kości i stawów.
Uważa się, że to lud najzdrowszy, najdłużej żyjący i najszczęśliwszy na Ziemi. To lud, który jest wolny od raka.
Ludzie Hunza cieszą się długowiecznością, niezwykłym zdrowiem, tężyzną fizyczną i… płodnością.
Dolina Hunza znajduje się w Pakistanie, gdzie spotykają się Himalaje, Karakorum, Pamir i Hindukusz i jest domem najdłużej żyjących ludzi na tej planecie. Dolina, w której Hunza żyją, jest całkowicie odcięta od świata. Nie ma tam przemysłu, samochodów, sklepów, a pieniędzy się prawie nie używa.
Większość ludzi zajmuje się rolnictwem. Ziemia daje obfite plony, chociaż nie stosuje się nawozów sztucznych ani oprysków roślin. Powietrze jest kryształowo czyste a gleba daje wodę zasobną w związki mineralne. Dla niektórych ludzi z zachodu, badających ten lud jawi się ona jako raj na ziemi.
„Prawdziwą myślą przewodnią życia jest wzrastanie, a nie starzenie się” – mówią Hunzowie.
Życie się nie starzeje.
Życie, które przepływa przez nas gdy mamy 80 lat, jest tym samym życiem, które pobudzało nas w dzieciństwie.
Ono się nie starzeje ani nie słabnie.
Według Hunzów człowiek jest podobny do rośliny. Musi mieć silne poczucie przynależności. W przeciwnym razie więdnie i umiera jak roślina wyrwana ze swojej gleby, a bezczynność jest znacznie większym wrogiem życia niż praca.
Uważają, że najlepszym umysłowym lekarstwem jest pogoda ducha, a nienawiść i narzekanie powodują napięcie i nerwowość.
Hunzowie są przekonani, że człowiek jest lustrzanym odbiciem swoich myśli.
Wypracowali też sobie techniki relaksacyjne, które pozwalają odprężyć się i odpocząć, nawet w ciągu kilku minut.
Są uśmiechnięci i ufni. Pracują bez napięć i stresów.
Tak zwany „wiek” i poczucie mijającego czasu jest wynikiem utraty entuzjazmu, utraty wiary w życie i woli postępu. Hunzowie nauczyli się swej mądrości od przyrody.
Wiedzą, co jest dla nich dobre. „Każdy człowiek może odnowić swą młodość i odzyskać żywotność wtedy, gdy przestaną istnieć choroby. Starzejemy się, ponieważ wierzymy, że tak musi być„.
Ludzie Hunza pozostają zdrowi i silni, są w stanie rodzić dzieci nawet w podeszłym wieku.
Przypomina to trochę historię Starego Toma z Anglii, który żył 152 lata – oto jego przepis na długowieczność >>> Pił ten napój codziennie i dożył aż do 152 lat! Oto sekret długowieczności>>>
Badania dowiodły, że głównym wspólnym mianownikiem tych zdrowych i długowiecznych ludzi jest LOKALNA WODA I DIETA HUNZA.
ODKRYCIA – Dr Patrick Flanagan i inni naukowcy odkryli, że:
WODA HUNZA ma wysokie pH alkaliczne
Woda Hunza ma wysokie pH i wyjątkową ilość aktywnego wodoru (wodoru z dodatkowym elektronem), z ujemnym potencjałem Redox i wysoką zawartością mineralną koloidalną. Woda alkaliczna zabija raka – oto jak ją przygotować
I do tego dochodzi DIETA HUNZA:
– Ludzie Hunza nie jedzą importowanych produktów spożywczych, nie jedzą cukru, białej mąki (a ci którzy obecnie zaczęli jeść zachodnie pożywienie chorują na typowe choroby cywilizacyjne.
– Hunza zawsze spożywają to co uprawiają: surowe owoce (zwłaszcza jabłka, gruszki, czarne i czerwone wiśnie, morele i brzoskwinie oraz morwy) i warzywa, a po sezonie suszone morele (zjadają również środek pestek), orzechy, kasze (gryka, proso i jęczmień), mleko, jogurt, maślankę (głównie kozie), jaja (jedzą ale rzadko, uważają je za luksus), rośliny strączkowe i rzadko ser i nigdy nie jedzą przekąsek.
– Z powodu braku opału rzadko gotują warzywa ale jeśli to robią, to zawsze gotują ze skórką, bez obierania i pod przykryciem, dzięki czemu pożywienie nie traci właściwości odżywczych.
– Nie są wegetarianami. Jedzą niewiele mięsa (z powodu jego ograniczonej dostępności), jeśli gotują mięso, to we własnym sosie przy niewielkiej ilości wody w formie gulaszu z warzywami.
– Wody z gotowania nigdy nie odlewają, tylko wypiją lub zjadą w pożywieniu, dzięki czemu jedzenie nie traci wartości odżywczych.
– Do potraw stosują własny olej morelowy (kernel oil), który ma morelowy smak i zapach. Olej morelowy stosują również jako kosmetyk do pielęgnacji twarzy (a cerę mają piękną)
– jedzą dużo sałatek, które doprawiają octem winnym.
– Z winogron wytwarzają swoje domowe wino, robione bez cukru (fermentuje się je przez 90 dni – poniżej przepis na wino Hunza)
PRZEPIS NA WINO HUNZA
Umyć starannie winogrona i włożyć je do drewnianej miski na siedem dni. Następnie zgnieść winogrona rękami, przecedzić przez cienką ściereczkę. Wlać sok do szklanych butelek i zamknąć szczelnie. Pozostawić na 90 dni (po 40 dniach otrzymamy ocet winny).
Jedzą CZAPATI -PRZEPIS NA CHLEB HUNZÓW
W Hunzie jada się do każdego posiłku czapati ze świeżo zmielonego, pełnego ziarna pszenicy.
Oto przepis podstawowy:
2 filiżanki pełnej mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/4 filiżanki wody
Przygotowanie:
Zmieszać mąkę z solą. Dodać wody tyle, aby powstało dość twarde ciasto. Na lekko podsypanej mąką powierzchni ugniatać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Nakryć wilgotną ściereczką i zostawić na 30 minut. Odrywać kawałki ciasta, formować 3 centymetrowe kulki i rozwałkowywać na okrągłe placki ok. 20 cm średnicy.
Piec z obu stron na lekko natłuszczonej patelni na małym ogniu. Bardzo smaczne są rozwałkowane cieniutko i podane z gęstą kwaśną śmietaną.
SOKI:
– Hunza codziennie piją 1 szklankę soków z warzyw (marchew, seler, buraki, ziemniaki, ogórki, kapusta) i/lub owoców (jabłka, morele, gruszki, brzoskwinie, winogrona).
AKTYWNOŚĆ:
– Ludzie Hunza nie jedzą dużo a do tego są aktywni fizycznie, chodzą przez cały dzień, nawet 20 km dziennie (po górach).
POST HUNZA I MORELE
– Zgodnie z tradycją, ludzie Hunzy nie jedzą niczego przez okres od 2 do 4 miesięcy. W tym czasie tylko piją sok z suszonych moreli. Są na czczo w okresie, gdy owoce nie są dojrzałe do zbioru. Sadzonki moreli widać wszędzie w Hunza, a gospodarcza stabilność rodziny mierzy się liczbą drzew morelowych, które uprawiają.
Uważa się, że duże ilości moreli są powodem, dla którego nie cierpią z powodu raka i / lub raka. Nasiona moreli, (których środek Hunza zjadają) zawierają związek witaminy B-17, który jest znany i skuteczny środek przeciwrakowy.
Eksperci medyczni twierdzą, że ten okres na czczo i ich dieta oraz woda jaką piją mają kluczowe znaczenie dla tego, dlaczego żyją długo i mają zdrowe życie.. Wielkie zdziwienie w Londynie w roku 1984 zrobiło przybycie Said Abdul Mbundu, mężczyzny Hunza, gdy na lotnisku pokazał swoje dokumenty stwierdzające, że urodził się w 1832 roku (czyli miał 152 lata) !!!

źródlo: zdrowie.hotto.pl